5. Etapa – Kapadokija s podzemnimi mesti in še kaj (Po Turčiji 2022)

October 15, 2023
October 15, 2023 Andrej Pulko

Pred nami je dobrih 500 kilometrov. Ravno dovolj, da se moramo zjutraj kar podvizati in potruditi, da jih v enem dnevu odpeljemo. V pomoč so pregovorno dobre turške ceste, v oviro pa prelepa pokrajina, ki kar kliče k ustavljanju in obveznem občudovanju skozi fotografski objektiv.

Še vedno pod vtisom zadnjih dni, ki absolutno dajejo odgovor zakaj potovati, zakaj raziskovati in zakaj overland, gremo na pot. V kolikor bodo naslednji dneve vsaj približno na nivoju zadnjih dni, bo to eno najboljših in najprijetnejših potovanj v naši karieri.

Kapadokija

Kapadokija je kot pravljica, ki se odvija pred vašimi očmi. Ko prvič prispete, vas bo osupnila nenavadna pokrajina z oblikami, ki se zdijo iz drugega sveta. Kapadokija je najbolj znana po svojih skalnatih formacijah, ki so rezultat vulkanske aktivnosti in erozije. Skalne formacije so zgrajene iz vulkanskega tufa, ki se je v več stometrskih nanosih nalagal v času vulkanske aktivnosti tega področja. Kot material, je tuf precej mehak in idealen za klesanje raznih votlin, ki so služile za bivanje, skrivališča, verske objekte in podobno.

TURKEY_2022_1150

Ena najbolj prepoznavnih podob Kapadokije je stotina balonov ob jutranjem svitu nad pravljično pokrajino. Ob sončnem vzhodu ali zahodu boste leteli nad čudovitimi pokrajinami in uživali v panoramskih razgledih na skalnate gore, vasi in vinograde.

Poleg naravnih lepot vas bo zgodovina Kapadokije navdušila. Obiščite podzemna mesta, kot je Derinkuyu, kjer so ljudje nekoč iskali zavetje pred napadalci. Poleg tega lahko obiščete tudi starodavne cerkve s freskami v skalnatih jamah, ki pričajo o bogati krščanski dediščini regije.

Kapadokija je tudi kulinarični raj, kjer lahko poskusite tradicionalne turške jedi in lokalne specialitete. Privoščite si topel čaj in se prepustite okusom te regije.

Kapadokija je izjemna destinacija za popotnike, ki iščejo kulturno bogastvo, naravne lepote in nepozabne izkušnje. Bodite pripravljeni na potovanje v edinstven svet in odkrivanje vseh skrivnosti, ki jih ponuja ta osupljiva regija v Turčiji.

TURKEY_2022_1042

5. ETAPA – VRHUNCI

– bujenje v šotoru ob zvoku dvigajočih se balonov nad pravljično pokrajino Kapadokije

– pohajkovanje po pravljičnih soteskah in grebenih

– ogled podzemnih mest

– kulinarično raziskovanje

– obisk samostana Gümusler in kanjona Ihlara

– obisk “najstarejšega templja” na svetu Gobekli Tepe

Kampirali smo s prelepim pogled na pravljični svet, ki nas je obdajal. Le kratek sprehod iz kampa, le toliko da je Aisha opravila svoje obveznosti, in že smo zrli v labirint sotesk, ki se je razkrival pod nami. Možnosti za raziskovanje in za pobeg v ta čarobni svet se je ponujal na vsakem koraku. Prepričan sem, da se bo našel kdo, ki bo zgolj zamahnil z roko in rekel, preveč turistično. Ja in ne. Pravzaprav ne. V kolikor ste odvisni od turistične agencije, organiziranega prevoza in podobno, potem mogoče ja. V kolikor imate lasten prevoz, potem absolutno ne. Brez najmanjše težave najdete področja kjer boste večji del časa sami in boste imeli popolni mir, v kolikor si tega le želite. Lahko pa se prepustite vodenim ogledom v obliki balonarskih izletov, trekingov, jahanja,… za kar je tukaj resnično dobro poskrbljeno.

TURKEY_2022_1000

Dolina Ihlara

Dolina Ihlara je skriti dragulj v turški Kapadokiji in predstavlja naravni čudež, ki vas bo očaral s svojo lepoto. Kanjon, ki ga je ustvarila reka Melendiz, je globok več kot 100 metrov in je dolg več kot 14 kilometrov. Ob robovih kanjona so bujnimi gozdovi, kar ustvarja osvežujoč kontrast s suho okolico Kapadokije.

Dolina Ihlara je ravno tako kot celotno področje Kapadokije znano po številnih votlinah in jamah, ki so vklesane v stene kanjona. Te votline so bile izklesane v preteklih stoletjih in so služile kot bivališča, cerkve in zavetišča za ljudi, ki so živeli v tej regiji. Mnoge od njih so bogato okrašene s freskami, ki pričajo o bogati krščanski dediščini tega območja.

Po dolini reke vodi fantastična pot ob reki Melendiz. Sence kanjona, bujen gozd in reka sama ustvarja atmosfero, ki je popolnoma atipična za praviloma zelo suho in vročo pokrajino Kapadokije.

Dolina Ihlara je tudi idealna destinacija za tiste, ki iščejo mir in tišino, daleč stran od vrveža mestnega življenja. Tukaj boste lahko uživali v naravi, raziskali bogato zgodovino tega kraja in se povezali z okoljem na edinstven način.

TURKEY_2022_1183

Nekaj časa še z Aisho iščeva zavetje v senci ib visokih stenah in v kakšni votlini, vendar kmalu vročina naredi svoje. Kapitulirava in se odpraviva nazaj proti avtu. Za tokrat bo dovolj. Vtisnila se nama je v spomin in ustvarila je željo po dodatnem raziskovanju, ki pa ga bova morala prestaviti na kakšno kasnejšo priložnost.

Samostan Gümüsler

Samostan Gümüşler je zgodovinsko pomembno mesto v Turčiji, ki se nahaja v bližini mesta Niğde, v osrednji Turčiji. Ta samostan izvira iz zgodnjega bizantinskega obdobja in se ponaša z edinstveno arhitekturo ter bogatimi freskami, ki pričajo o krščanskem izročilu. Zgrajen v 5. stoletju, je bil samostan Gümüşler verski center in je imel pomembno vlogo v krščanski skupnosti. Cerkev v samostanu je značilna po svojih izjemnih stebrih in arkadah, medtem ko so freske v notranjosti edinstvene v svoji lepoti in izražajo krščanske motive. Samostan se nahaja v slikovitem okolju ob vznožju gorovja Aladağlar, kar mu daje poseben čar.

Ob vračanju z doline Ihlara, smo zavili še semkaj. Pot vodi skozi eno izmed mnogih krajev, ki so tipični za Turčijo. Nič ne nakazuje, da nas bo že po vsega nekaj sto metrih, čakal arheološki zaklad v obliki v tla vklesane cerkve. Takoj sem dobil asocijacijo na veliko bolj znane cerkve v Etiopiji, cerkeve pri kraju Lalibela.

TURKEY_2022_1237

Ponovno že znana zgodba. Razen štiri do pet lokalnih obiskovalcev, nikjer nikogar. Čez čas še ti izginejo. Ostanemo popolnoma sami. V miru in tišini raziskujemo hodnike, ki izginjajo v podzemlju ter občudujemo starodavne freske iz najzgodnejšega obdobja krščanstva. Piko na i popolnega dne predstavlja večerja, ki je bila kulinarično razodetje, z okusi in barvami bogate Turčije

Kapadokija, splošni vtis

Priporočam jo praktično vsem. Vsem tistim, ki bodo prispeli s turistično agencijo. Tistim, ki boste imeli vodene oglede in tudi tisti, ki si pot krojite sami in iščete avanturo. Prav nič se ne more primerjati s samostojnim raziskovanjem tisočerih kanjonov, dolin, votlin, skrivnostnih prostorov, ki se vijejo po tej pokrajini. Sam bi se tukaj lahko potikal tedne in tedne in se ne bi naveličal.

TURKEY_2022_1099

Tukaj lahko pešačite, kolesarite, jezdite, vozite AVT-je, ste na balonu,… Občudujete naravna čudesa, uživate ob predobrem vinu in hrani ali se hranite z neizmerno zgodovino te regije. Samo na vas je, kaj si želite in koliko se potrudite, da se tega naužijete. Celotna ekipa smo dali čisto desetko tej izkušnji. Vsekakor je na seznamu, obvezno videti, preden se nam izteče tuzemeljski čas.

, ,