O šotorih za "OVERLAND" potovanja

Splošno o šotorih za “OVERLAND” potovanja

Ko se podamo na overland avanturo, je izbira pravega šotora ključna za udobno in varno bivanje v naravi. Šotori so naš začasni dom, zatočišče pred vremenskimi vplivi in prostor za počitek po dnevu polnem raziskovanj. V svetu overlandinga obstajata dve glavni kategoriji šotorov, ki vsaka ponuja svoje edinstvene prednosti: talni šotori (“ground tents”) in šotori na strehi vozila (“roof top tents”). Razumevanje razlik med tema dvema tipoma šotorov je ključno za izbiro opreme, ki bo najbolje ustrezala vašim potrebam in stilu potovanja.

Talni šotori (“Ground Tents”): Talni šotori so tradicionalna izbira za kampiranje in so znani po svoji vsestranskosti ter raznolikosti oblik in velikosti. Ti šotori se postavijo neposredno na tla, kar omogoča uporabnikom, da izberejo široko paleto lokacij za kampiranje. Prednost talnih šotorov je v tem, da so pogosto lahki in zložljivi, kar olajša njihovo prenašanje. Vendar pa postavitev na tleh prinaša tudi izzive, kot so neenakomerna tla, vlaga, mrčes in večja izpostavljenost divjim živalim.

Šotori na strehi vozila (“Roof Top Tents”): Šotori na strehi vozila so v svetu overlandinga postali izjemno priljubljeni zaradi svoje edinstvene kombinacije udobja in funkcionalnosti. Nameščeni na strehi vozila, ti šotori dvignejo spalno površino od tal, kar zagotavlja zaščito pred vremenskimi vplivi, mrčesom in divjimi živalmi. Šotori na strehi so hitro postavljivi in ponujajo edinstveno perspektivo ter občutek varnosti. Njihova slabost je lahko težja dostopnost, večja teža in vpliv na aerodinamiko ter porabo goriva vozila.

V tem članku bomo podrobneje raziskali vsak tip šotora, njihove prednosti, slabosti in idealne uporabe, s ciljem pomagati overlanderjem pri izbiri šotora, ki bo najbolje ustrezal njihovim avanturističnim potrebam.

Že v začetku moram poudariti, da s strešnimi šotori nimamo izkušenj. Naš stil potovanj, tukaj mislim predvsem naše sopotnike na štirih nogah, tega ni dovoljeval. Kljub temu sem leta in leta prebiral na tone člankov, saj sem ves ta čas iskal optimalno rešitev, ki bi nadgradila dosedanji način prenočevanja.

Mnogo o prednostih in slabostih različnih tipov šotorov sem se naučil tudi ob opazovanju drugih popotnikov, ki so uporabljali kakšne drugačne rešitve kot mi sami. Preden nadaljujemo, pa si moramo odgovoriti na temeljno vprašanje in to je:

Zakaj sploh spati v šotoru?

Po izbiri idealnega šotora za našo overland avanturo se morda poraja vprašanje: Zakaj sploh izbrati spanje v šotoru namesto udobja hotela, hostla ali druge oblike nastanitve? Razlogi za to izbiro so mnogoteri in se dotikajo tako praktičnih kot čustvenih vidikov potovanja.

Povezovanje z naravo: Spanje v šotoru omogoča neposreden stik z naravo, kar je pogosto glavni razlog za overland potovanja. Prebujanje ob zvokih ptic, spanje pod zvezdnatim nebom in dihanje svežega zraka so izkušnje, ki jih ne moremo dobiti v zidanih nastanitvah.

Svoboda in prilagodljivost: Šotori nudijo svobodo, da se ustavimo in kampiramo skoraj kjerkoli (v mejah zakona in varnosti), ne da bi bili omejeni na lokacije hotelov ali hostlov. To omogoča večjo prilagodljivost v načrtovanju poti in spontanost v raziskovanju.

Avanturistični duh: Za mnoge je spanje v šotoru del avanturističnega doživetja. S postavitvijo šotora in življenjem na prostem se počutimo bolj pustolovski in neodvisni, kar je pogosto ključni del privlačnosti overlandinga.

Proračun: Kampiranje je običajno bolj ekonomična možnost v primerjavi z drugimi oblikami nastanitve, še posebej na daljših potovanjih ali potovanjih z omejenim proračunom. To omogoča, da sredstva porabimo za druge vidike potovanja, kot so doživetja in aktivnosti.

Enostavnost: Čeprav lahko postavitev šotora zahteva nekaj truda, je to preprosta oblika bivanja brez zapletov, ki jih prinašajo hoteli ali hostli, kot so rezervacije, prijave in odjave.

Intimnost in druženje: Kampiranje v šotoru spodbuja občutek skupnosti in bližine s sopotniki. Večeri ob tabornem ognju in skupne večerje ustvarjajo posebno atmosfero in priložnosti za gradnjo močnih vezi.

Trajnost: Za okoljsko osveščene popotnike je šotor bolj trajnostna izbira. Zmanjšuje potrebo po energetsko intenzivnih nastanitvah in omogoča bolj ekološko obliko potovanja.

Kljub temu, da kampiranje v šotoru prinaša izzive, kot so vremenski pogoji in manjša raven udobja, so te izkušnje ključni del overland avanture. Povezanost z naravo, svoboda potovanja, pustolovski duh in pristne izkušnje so tisti elementi, ki naredijo šotore idealno izbiro za mnoge overlanderje.

O strešnih šotorih

Splošni opis strešnih šotorov: Strešni šotori so posebna vrsta šotorov, ki se namestijo na streho vozila. Ta inovativna oblika šotora omogoča kampiranje nad tlemi, kar prinaša vrsto praktičnih in udobnih prednosti. Strešni šotori so oblikovani tako, da se hitro postavijo in zložijo, kar je idealno za overland potovanja, kjer se lokacije pogosto spreminjajo. Ti šotori so pritrjeni na robustni nosilec na strehi vozila in so dostopni z lestve. Ponavadi so izdelani iz trpežnih materialov, ki so odporni na različne vremenske pogoje.

Strešni šotori predstavljajo idealno rešitev za overlanderje, ki cenijo udobje, varnost in fleksibilnost. Kljub nekaterim slabostim, njihova edinstvena zasnova in praktičnost nudita odlično izkušnjo kampiranja v naravi.

Prednosti Strešnih Šotorov:

 1. Varovanje pred divjimi živalmi in mrčesom: Ker so dvignjeni od tal, strešni šotori nudijo dodatno zaščito pred divjimi živalmi in mrčesom.
 2. Boljša zaščita pred vremenskimi vplivi: Višja postavitev omogoča boljši odvod deževnice in zaščito pred poplavami.
 3. Udobje in čistoča: Spanje nad tlemi ohranja šotor čistejši in zagotavlja bolj udobno spalno površino.
 4. Hitra postavitev in razstavitev: Strešni šotori so zasnovani za enostavno postavitev, kar je idealno za potnike, ki pogosto menjajo lokacije.
 5. Boljši razgledi: Višja postavitev omogoča čudovite razglede in več zasebnosti.
 6. Prihranek prostora: S prostorom za spanje na strehi vozila se poveča uporaben prostor v in okoli vozila.

Slabosti Strešnih Šotorov:

 1. Cena: Strešni šotori so običajno dražji od talnih šotorov.
 2. Težja dostopnost: Za vstop v šotor je potrebna lestev, kar je lahko nepraktično za nekatere ljudi, še posebej ponoči.
 3. Teža in vpliv na vožnjo: Strešni šotori dodajo težo na vrh vozila, kar lahko vpliva na stabilnost in porabo goriva.
 4. Potreba po močnem nosilcu: Za namestitev strešnega šotora je potreben robusten strešni nosilec.
 5. Omejitve pri parkiranju: Višina vozila s šotorom lahko omeji dostop do nekaterih parkirnih mest ali garaž.
 6. Manjša mobilnost: Ko je šotor postavljen, vozilo ni mogoče premikati brez njegovega zlaganja.

Razlogi zakaj se mi nismo nikoli odločili za RTT (strešni šotor)?

 1. Dostop psa v šotor: kljub temu, da obstajajo razna pomagala kot so lestve, klančine in ostalo, še vedno smatram, da strešni šotor v kombinaciji z večjim psom predstavlja preveliko tveganje za poškodbe, ki pa nikakor niso sprejemljive ko se nahajate tisoče in več kilometrov od doma ali sto ali več kilometrov od prve pomoči
 2. Stojna višina: V kolikor imate v šotoru možnost stati, ko se oblačite ali pripravljate na spanje je to neprecenljivo
 3. Bivanje dlje časa na enem mestu: Pred leti sem na Škotskem opazoval par iz Švice v fantastično opremljenem vozilu z zelo atraktivnim strešnim šotorom. Fantastično motiv za fotografijo. Težava je le bila v tem, da je skupaj dva ali tri dni deževalo. Si predstavljate bivati dolge noči ali dneve v prostoru, kjer ne morete se vstati, kjer ne morete kuhati,… ?
 4. Nočno “lulanje” ali še kakšne druge aktivnosti: V temi, rahlo omotičen od spanja ali mogoče od kakšnih drugih sredstev za pogum po lestvi gor, po lestvi dol. Tvegano? Po mojem mnenju vsekakor ja.
 5. Obsojeni na vsako dnevno pakiranje: V zadnjih letih imamo prakso, da se postavimo na eno točko kjer postavimo kamp in nato iz te točke raziskujemo okolico. To pomeni, da imamo dva ali tri dni kamp na enem mestu. Ravno tako se zgodi, da včasih en del ekipe ostane v kampu, drugi del ekipe se “klati” naokrog. V primeru RTT-ja to ni možno, saj je “kamp” pripet na avto.

To je le nekaj pomislekov zakaj se sami nismo nikoli odločili za ta tip šotora, čeprav sem bil vsa tri krat tik pred nakupom, saj sem v strešnem šotoru še vedno videl ogromno prednosti.

O talnih šotorih (Ground tents)

Splošni opis talnih šotorov (Ground tents): Talni šotori so klasična oblika šotorov, ki se postavijo neposredno na tla. So izjemno priljubljeni med kampisti zaradi svoje vsestranskosti in širokega spektra možnosti, ki ustrezajo različnim potrebam in okoljem. Talni šotori so na voljo v različnih velikostih, oblikah in materialih, od lahkih eno-osebnih šotorov do velikih družinskih šotorov. Uporabnikom nudijo neposreden stik z naravo in so idealni za različne vrste kampiranja, od backpackinga do avtokampa.

Talni šotori so odlična izbira za tiste, ki iščejo tradicionalno kampiranje z neposrednim stikom z naravo in želijo imeti večjo svobodo pri izbiri kampirnih lokacij. Kljub nekaterim omejitvam ponujajo bogato kampiranje in so ključni element overland avantur.

Prednosti Talnih Šotorov:

 1. Dostopnost in cenovna ugodnost: Talni šotori so običajno cenejši od strešnih šotorov in so dostopni v širokem cenovnem razponu. Že zelo dober šotor dobite za cca 600-700 EUR-ov.
 2. Vsestranskost: Na voljo so v različnih velikostih in stilih, kar omogoča prilagoditev različnim potrebam in okoljem.
 3. Lahka prenosljivost: Mnogi talni šotori so lahki in kompaktni, kar jih naredi idealne za pohodništvo in backpacking. Za potrebe overlanda, pa vam prihranijo prostor na strehi katerega je tako ali tako vedno premalo.
 4. Enostavna postavitev: Sodobni talni šotori so zasnovani za enostavno in hitro postavitev.
 5. Ni potrebe po dodatni opremi: Za postavitev talnega šotora niso potrebni dodatni nosilci ali oprema za vozila.
 6. Večja izbira lokacij za kampiranje: Talni šotori omogočajo kampiranje na raznolikih terenih, kjer strešni šotori niso praktični.

Slabosti talnih totorov:

 1. Manjša zaščita pred vremenskimi vplivi: Neposredna izpostavljenost tlom lahko pomeni večje tveganje za vlažnost in poplave.
 2. Večja izpostavljenost divjim živalim in mrčesu: Kampiranje na tleh povečuje možnosti srečanja z divjimi živalmi in mrčesom.
 3. Manjša zasebnost: Talni šotori so na nižji ravni, kar lahko zmanjša zasebnost v primerjavi s strešnimi šotori.
 4. Potreba po ravnih tleh: Za postavitev je potrebna ravna površina, kar je včasih težko najti v divjini.
 5. Vzdrževanje in čiščenje: Talni šotori zahtevajo redno čiščenje in vzdrževanje, še posebej po kampiranju v mokrih ali blatnih pogojih.
 6. Občutek nevarnosti: Spanje na tleh ter občutek ranljivosti bo razlog za marsikatero neprespano noč.
Talni_sotori

Zakaj priporočam talne šotore (Ground tents)?

 1. Zelo majhna teža: pri OVERLAND-u se vse vrti okoli teže. Vse mora biti čim kvalitetnejše, čim lažje ter zavzeti čim manj prostora. Tukaj so v veliki prednosti talni šotori, saj zelo kvaliteten in precej prostoren šotor tehta med cca 10 in 20 kilogrami, ter zavzame relativno malo prostora.
 2. Enostavnost in zanesljivost: Pri talnih šotorih praktično nič ne more iti narobe. Edino resno pozornost morate nameniti palicam. V kolikor izberete pravilen šotor z resnično močnim ogrodjem, pa še palic praktično ne morete zlomiti. Tako, da so praktično 100% zanesljivi
 3. Odpornost na veter: Kvaliteten talni šotor brez težav zdrži vetrove močnejše od 100 km/h. Sami smo v visokem Robensu kampirali na zahodni obali Škotske, ko nas je zajel orkan z vetrovi cca 100 – 120 km/h. Med tem ko je kar nekaj sotrpinov okoli nas grabila panika, smo si sami v miru kuhali hrenovke.
 4. Velikost in dostop: Ko kampiraš na tleh ti je vse dostopno. Brez težav kuhaš v zavetju šotora, psu je zelo enostaven dostop, vso opremo iz avta imaš na dosegu roke, je zelo prostoren in velik,…

Zakaj ne maram talnih šotorov?

 1. Primerna tla: Lepa kampiranja na lepih ravnih in čistih tleh so samo na reklamah prodajalcev teh šotorov. V 90% prav vedno naletite na težave. Te težave so:
  • mokra ali blatna tla
  • neravna tla
  • kamnita, skalnata tla
  • pesek ali mivka
  • pokakana tla od vseh možnih živih bitij,…
 2. Iskanje primernega terena: Zadnje dve ali tri ure dneva mrzlično pogledujete levo ali desno vse dokler ne najdete vsaj navidez primernega mesta za kampiranje. In ta mrzlica se nadaljuje vse dni vašega potovanja.
 3. Vedno umazan: Ob pospravljanju šotora, si prav vedno umazan. Umazane imaš roke, umazane imaš hlače in še preden se usedeš v avto za nadaljevanje poti, bi se že moral tuširat. In tako iz dneva v dan in iz tedna v teden.
 4. Mrzlično zapiranje in pregledovanje šotora: V kolikor kampirate na področjih kjer je nevarnost kač, škorpijonov, pajkov potem boste prav vsak večer in vsako jutro previdno pregledovali svojo opremo preden lezete spat ali preden zjutraj obujete čevlje.
 5. Zabijanje klinov v tla kot beton: Kot sem že napisal, kampiranj na lepih ravnih zelenih tleh ni. To pomeni, da nemalo krat se boste srečali s terenom, kjer bi potrebovali pnevmatsko kladivo s katerim bi naredili luknjo za klin.
Zelo kmalu

Naše izkušnje ter predlog izbire TOP šotora za OVERLAND

V naslednjih dneh bom pripravil podrobnejši opis ter naše izkušnje z našimi šotori ter naš predlog za TOP šotor za OVERLAND potovanja

NAŠE MNENJE