Oprema za OVERLAND.

Pred odhodom.

Osnovna oprema za OVERLAND potovanje

Overland potovanja so potovanja, kjer lahko večji del časa preživite odmaknjeni od urbanega oziroma zase morate bolj ali manj poskrbeti sami. To pomeni, ves čas morate imeti na razpolago dovolj hrane in vode. Možnost prenočiti ob vsakem vremenu kjer koli in kadar koli. Imeti osnovno opremo za samopomoč tako okoli zdravja vas in vaše opreme. Skratka morate biti neodvisni in prilagodljivi. Da bi bilo takšno potovanje uspešno in prijetno, je ključnega pomena pravilna oprema. Izbrati morate pravo vozilo, ki vas bo varno pripeljalo do cilja, in ustrezno opremo, ki zagotavlja udobje in samozadostnost na poti. V nadaljevanju predstavljamo seznam ključnih elementov, razdeljenih po osnovnih skupinah, ki jih potrebujete za vaše overland potovanje.

SPLOSNO

Oprema za vozilo ter nujno orodje

Pri načrtovanju overland ali offroad potovanja je izbira in priprava vozila ena izmed najpomembnejših odločitev. Vozilo mora biti dovolj robustno, da zdrži zahtevne terenske pogoje, hkrati pa dovolj udobno in prostorno za dolgotrajno potovanje. Terenska vozila so običajno opremljena z močnimi terenskimi pnevmatikami, dodatnimi rezervoarji za gorivo in vlečno opremo, kar omogoča varno in učinkovito premagovanje težjih terenov.

Ena najpomembnejših komponent je priprava in vzdrževanje vašega vozila. Potovanje pogosto vključuje prečkanje zahtevnih terenov in oddaljenih območij, kjer dostop do servisnih delavnic ni vedno mogoč. Zato je ključnega pomena, da ste sami sposobni opraviti osnovna popravila in vzdrževanje vozila. To ne samo zagotavlja večjo varnost in zanesljivost na poti, temveč tudi poveča vašo samozavest in neodvisnost na potovanju. Nabor orodij, ki jih nosite s seboj, bi moral biti dovolj obsežen, da omogoča opravljanje osnovnih popravil – od menjave kolesa do začasnih rešitev za električne ali mehanske težave.

Oprema za vozilo:

 • Terenska vozila: Robustna in zanesljiva, sposobna prevoziti zahtevne terene (PRIPOROČLJIVO).
 • Terenske pnevmatike: Za izboljšan oprijem in vzdržljivost na neravnih terenih (PRIPOROČLJIVO).
 • Dodatni rezervoar za gorivo: Za daljše razdalje brez dostopa do bencinskih črpalk.
 • Vlečna oprema: Vitel (NI NUJNO), vlečne vrvi, kavlji in sponke.
 • Dodatna razsvetljava: LED luči za boljšo vidljivost ponoči (NI NUJNO).
 • Zračni filter za prah: Za vožnjo v prašnih okoljih (NI NUJNO).

Orodje in vzdrževanje:

 • Komplet orodja: Ključi, izvijači, klešče, kladivo.
 • Komplet za popravilo pnevmatik: Tesnilne mase, kompresor, rezervne pnevmatike.
 • Rezervni deli: Jermeni, cevi, varovalke, žarnice.
VOZILO

Oprema za kampiranje ter za varnost in preživetje

V nadaljevanje sledita dva ključna aspekta: kampiranje in varnost ter preživetje. Ko govorimo o kampiranju, se osredotočamo na udobje in funkcionalnost v naravi. Osnovni kos opreme je šotor, ki naj bo dovolj prostoren in odporen na vremenske razmere. Pomembna je tudi izbira spalne vreče, ki mora biti prilagojena temperaturnim razmeram. Za kuhanje v naravi so nujni prenosni kuhalniki, posoda in pribor. Ne smemo pozabiti na razsvetljavo, kot so svetilke ali baterijske luči.

Pri varnosti in preživetju pa je pomembno razmišljati o nepredvidljivih situacijah. Vedno imejte s seboj prvo pomoč, ki vključuje osnovna zdravila, obliže in orodja za oskrbo manjših poškodb. V kompletu za preživetje ne sme manjkati večnamensko orodje, vžigalnik ali vžigalice ter kompas ali GPS naprava za orientacijo. V primeru, da se odpravljate v bolj odročne kraje, je priporočljivo imeti s seboj satelitski telefon ali napravo za komunikacijo v sili …

Oprema za kampiranje:

 • Šotor: Strešni šotor ali tradicionalni kamp šotor
 • Spalna oprema: Spalne vreče, spalne podloge, blazine za pod glavo, odeje z ALU folijo,…
 • Kuhinjska oprema: Prenosni štedilnik, posoda, pribor, hladilnik,…

Varnost in preživetje:

 • Komplet prve pomoči: Obvezna medicinska oprema in zdravila.
 • Sistem za filtriranje vode: Čiščenje vode iz naravnih virov.
 • Zasilni komplet: Odeje, vžigalniki, svetilke, rezervne baterije.
KAMPIRANJE_PREZIVETJE

Navigacija ter dodatna oprema

Navigacija na katero se lahko 100% zanesete, je eden izmed ključnih segmentov za dosego ciljev, ki ste si jih zadali pred odhodom na pot. Čeprav je danes GPS vgrajen v skoraj vsako “pametno” napravo, pa niti približno ni nujno, da je takšna naprava dovolj dobra navigacija. Uporaba “klasičnih” zemljevidov ter branje le teh še vedno prva izbira in šele nato se zanašajte na digitalno navigacijo. V območjih, kjer ni mobilnega signala, je zelo dobra kakršna koli oblika satelitske komunikacije, predvsem za povezavo s svetom v kolikor gre kaj zelo narobe.

Pri varnosti in preživetju pa je pomembno razmišljati o nepredvidljivih situacijah. Vedno imejte s seboj prvo pomoč, ki vključuje osnovna zdravila, obliže in orodja za oskrbo manjših poškodb. V kompletu za preživetje ne sme manjkati večnamensko orodje, vžigalnik ali vžigalice ter kompas ali GPS naprava za orientacijo. V primeru, da se odpravljate v bolj odročne kraje, je priporočljivo imeti s seboj satelitski telefon ali napravo za komunikacijo v sili …

Navigacija in komunikacija:

 • GPS naprava.
 • Zemljevidi območja.
 • Satelitski telefon ali druga oblika komunikacije v primeru nujnosti.

Dodatna oprema:

 • Baterijske svetilke ali naglavne svetilke.
 • Nož ali večnamensko orodje.
 • Ognjevarna oprema (vžigalnik, vžigalice).
 • Dodatna goriva in voda za vozilo.

Moje mnenje

Prostora za učenje in izboljševanje je neskončno mnogo. Ravno tako je glede opreme. Vedno izkusimo in posledično se naučimo nekaj novega. Ta spoznanja nato vodijo k raziskovanju in iskanju opreme, ki bi odpravile pomanjkljivosti dosedanje. Vse je to lepo in prav, ampak kopičenje opreme ni bistvo. Bistvo je, da skozi izkušnje ter temeljni premislek resnično pretehtate, kaj resnično potrebujete in kaj bi bilo zgolj lepo imet. Bistvena razlika je med tema dvema pojmoma! Bistvo vsega je, da greste na pot. Zato pa je potreben denar in čas. Denar in čas pa je mnogo krat povezan s finančno neodvisnostjo, ki pa jo lahko vsaj delno dosežemo, v kolikor uspemo naše apetite krotiti. Ponovno bom izrekel naše vodilo: ohranjajte MINIMALIZEM!

Seveda brez opreme ne morete in ne smete na neko resno pot. V kolikor imate vsaj malo izkušenj ali pameti ali obojega, se zavedate, da je to še kako lahkomiselno. Vse je lepo, dokler je vse OK. Ko pa gredo stvari narobe, si boste težko odpustili svojo lahkomiselnost.

Naše ugotovitve:

 • v 90% velja, da je poceni roba z razlogom poceni, pozabite na kvaliteto in nizko ceno
 • v kolikor je nekaj resnično drago ni nujno da je tudi temu primerno kvalitetno
 • kvalitetni opremi sčasoma začnete zaupati in tedaj postanejo potovanja sproščena in posledično pričnete v njih uživat
 • opremo testirajte bistveno preden odrinete na pot, ne učite se na poti saj imate tedaj več kot dovolj drugih skrbi in obveznosti
 • opremo kupujte iz potrebe in ne zato, da boste videti atraktivno, saj je drugim popolnoma vseeno kako ste videti
 • …..
Zelo kmalu

Naš predlog za vstop v svet OVERLAND-a

V naslednjih dneh bom pripravil podrobnejši opis celotne opreme, ki jo potrebujete za vstop v svet NEPOZABNIH AVANTUR.

NASE MNENJE