O šotorih prikolicah za "OVERLAND" potovanja

Kaj sploh so OVERLAND oziroma OFFROAD prikolice?

V svetu avanturističnih popotovanj obstaja dva različna pristopa. Prvi, tradicionalen način vključuje šotore in kampiranje pod zvezdami, medtem ko drugi uporablja inovativne offroad prikolice, ki omogočajo novo raven udobja in svobode. Obe možnosti sta privlačni, vendar pa imata različne prednosti in omejitve.

V prejšnjem članku smo raziskovali svet šotorov in njihovo vlogo pri overland potovanjih (povezava do članka: O šotorih primernih za OVERLAND potovanja). Tokrat pa bomo prešli na drugo stran spektra in se posvetili offroad prikolicam, ki so postale zelo dobra alternativa klasičnemu oziroma preverjenemu šotorenju.

Kljub tradicionalni priljubljenosti šotorjenja se offroad prikolice pojavljajo kot odlična alternativa, ki omogoča povečanje udobja in zmogljivosti, ne da bi se pri tem odrekli občutku svobode in neodvisnosti, ki ga prinaša overland potovanje. Primerjali bomo ta dva načina potovanja, raziskali prednosti in slabosti vsakega ter vam pomagali ugotoviti, kateri pristop bi najbolje ustrezal vašim potrebam in željam.

Na sistem potovanja s prikolico smo po dobrih desetih letih prešli tudi sami. Glede na to, da nakup in “vlačenje” prikolice po vseh teh cestah ni ravno podobna stvar kot iti v OBI po dve vreči cementa, smo se za ta korak odločili po kar nekaj letih temeljitega razmišljanja.

Več o naših razlogih in naših ugotovitvah bom napisal proti koncu članka.

Tipi OVERLAND prikolic

Ko razmišljate o opremljanju za svoje naslednje offroad potovanje, se boste hitro zavedeli, da izbira prave offroad prikolice igra ključno vlogo pri udobju, zmogljivosti in praktičnosti vaše avanture. Na trgu je na voljo več različnih tipov OVERLAND prikolic, vsak s svojimi edinstvenimi lastnostmi in prednostmi. Tu je nekaj najpogostejših tipov, o katerih morate razmisliti:

SPLOSNO

Manjše OFFROAD prikolice

Prikolica na fotografiji je tipičen primer enostavne, majhne in “lahko” cenejše offroad prikolice, ki je zasnovana za prevoz dodatne opreme in ponuja možnost namestitve strešnega šotora (RTT). Brez težav najdete navodila za izdelavo takšne prikolice kar doma. Pri nas v Evropi je edino kar zahteven oziroma natančen proces homologacije za doma izdelano prikolico. Takšne prikolice so priljubljene med tistimi, ki iščejo kompaktno in funkcionalno rešitev za svoje potrebe po prevozu in bivanju na prostem.

Prednosti:

  1. Manevrirnost: Majhna velikost in lahka konstrukcija omogočata enostavno manevriranje, tudi na zahtevnih terenih.
  2. Vsestranskost: Prikolica je uporabna za prevoz širokega spektra opreme, od kamp opreme do športne opreme.
  3. Kompaktnost: Manjša velikost pomeni, da zavzame manj prostora na cesti in kampu ter je lažja za shranjevanje doma.
  4. Namestitev RTT: Strešni šotor nudi udobno spanje nad tlemi, kar je odlično za kampiranje na neravnem ali vlažnem terenu.
  5. Offroad zmogljivost: Robustna konstrukcija in terenske pnevmatike omogočajo dostop do oddaljenih in nedostopnih kamp lokacij.
  6. Cenovna dostopnost: V primerjavi z večjimi in bolj kompleksnimi prikolicami je ta lahko cenejša alternativa.

Slabosti:

  1. Omejen prostor: Manjša prikolica pomeni manj prostora za shranjevanje, kar lahko omeji količino opreme, ki jo lahko vzamete s seboj.
  2. Manj udobja: Brez vgrajenih kuhalnikov, hladilnikov ali sanitarij so možnosti za udobje omejene v primerjavi z večjimi prikolicami.
  3. Vremenska zaščita: Čeprav RTT nudi zaščito pred elementi, ni tako robusten kot trdni deli večjih prikolic.
  4. Namestitev in postavitev šotora: Postavitev strešnega šotora zahteva nekaj dela in ni tako hitra kot pri nekaterih drugih kamping sistemih.
  5. Stabilnost: Višje težišče s strešnim šotorom lahko vpliva na stabilnost, še posebej pri vožnji po zelo neravnem terenu.
  6. Varnost: Manjša in lažja prikolica je lahko bolj občutljiva na močan veter ali neustrezno obremenitev.
ENOSTAVNE_z_RTT

“Ekspedicijske” prikolice

Ekspedicijske prikolice so običajno robustne in zgrajene iz trpežnih materialov, ki lahko vzdržijo težave, ki jih prinaša off-road potovanje, kot so udarci, praske in ekstremne vremenske razmere. Pogosto so opremljene z naprednimi vzmetenji in terenskimi pnevmatikami, ki omogočajo prevoz preko kamnitih, peščenih ali blatnih površin.

Te prikolice so zasnovane s poudarkom na samozadostnosti, kar pomeni, da imajo lastne sisteme za proizvodnjo energije, kot so sončne celice ali generatorji, sisteme za shranjevanje vode in napredne kuhinjske sete. Mnoge imajo vgrajene postelje, raztegljive šotore ali celo trde strehe, ki se lahko preoblikujejo v udobne spalne prostore.

Prednosti:

  1. Samozadostnost: Prikolica je pogosto opremljena z lastnimi energetskimi viri, kot so sončne celice, ki omogočajo avtonomijo na oddaljenih lokacijah.
  2. Udobje: Veliko ekspedicijskih prikolic vključuje udobja, kot so kuhinjski moduli, hladilniki in včasih celo tuši in stranišča.
  3. Vzdržljivost: Zgrajene so za vzdržljivost in zmožnost prevažanja po zahtevnih terenih z uporabo robustnih materialov in offroad pnevmatik.
  4. Večnamenskost: Ponujajo prostor za shranjevanje, spanje in kuhanje, kar jih naredi za popoln mobilni dom.
  5. Zaščita pred vremenskimi vplivi: Tende in dodatne prevleke zagotavljajo zaščito pred soncem, dežjem ali vetrom.
  6. Dodatna oprema: Pogosto vključujejo nosilce za dodatno opremo, kot so kolesa, kajaki in podobno.

Slabosti:

  1. Cena: Zaradi svoje kompleksnosti in robustnosti so ekspedicijske prikolice pogosto precej dražje od preprostejših modelov.
  2. Teža in velikost: Težje in večje prikolice zahtevajo močnejše vlečno vozilo in lahko otežujejo manevriranje na tesnih poteh ali v mestnem prometu.
  3. Poraba goriva: Težja prikolica poveča porabo goriva vlečnega vozila.
  4. Postavitev in pospravljanje: Postavitev tende in priprava kampa lahko zahtevata več časa in truda.
  5. Omejitve na nekaterih območjih: Zaradi velikosti in teže so lahko dostopi do nekaterih kampov in poti omejeni.
  6. Vzdrževanje: Več funkcij pomeni več stvari, ki lahko zahtevajo redno vzdrževanje ali popravila.
EKSPEDICIJSKE PRIKOLICE

Teardrop prikolice

Teardrop prikolice so odlična izbira za pare in posameznike, ki iščejo kompaktno in cenovno ugodno rešitev za overland potovanja, vendar morda niso najboljša izbira za tiste, ki potrebujejo več prostora ali želijo več luksuza na svojih pustolovščinah. Preden se odločite za teardrop prikolico, premislite o svojih potrebah, pričakovanjih in proračunu ter se prepričajte, da ustreza vašim zahtevam za udobje in zmogljivost med potovanjem.

Prednosti:

  1. Kompaktnost: Teardrop prikolice so izjemno kompaktne, kar omogoča enostavno vleko tudi za manjša vozila. To je še posebej priročno, če imate vozilo z omejeno vlečno zmogljivostjo.
  2. Enostavna Manevriranje: Zaradi svoje majhne velikosti so teardrop prikolice enostavne za manevriranje na ozkih ali zaprtih terenih, kar je pomembno pri overland potovanjih.
  3. Udobje na Nivoju: Kljub svoji majhnosti teardrop prikolice pogosto ponujajo osnovno udobje, vključno s prostorom za spanje in pogosto majhno kuhinjo. To omogoča, da imate udobno posteljo in kuhate hrano na oddaljenih lokacijah.
  4. Nizki Stroški: Teardrop prikolice so običajno cenovno ugodnejše v primerjavi z večjimi ekspedicijskimi prikolicami ali kombi prikolicami. To je privlačno za tiste z omejenim proračunom.
  5. Gospodarnost z Gorivom: Zaradi svoje majhne velikosti in zmanjšane zračne odpornosti so teardrop prikolice običajno bolj gospodarne pri porabi goriva v primerjavi z večjimi prikolicami.

Slabosti:

  1. Omejen Prostor: Zaradi svoje majhne velikosti ponujajo teardrop prikolice omejen prostor. To je lahko izziv za družine ali večje skupine popotnikov.
  2. Omejena Oprema: Večina teardrop prikolic ponuja osnovno opremo, vendar pogosto nimajo vseh udobji in luksuzov, ki jih lahko najdete v večjih prikolicah.
  3. Omejena Avtonomija: Zaradi omejenega prostora za shranjevanje in omejenih zmogljivosti, teardrop prikolice morda niso najboljše za dolge poti brez dostopa do osnovnih storitev, kot so elektrika in voda.
  4. Manjše Spalno Območje: Postelje v teardrop prikolicah so običajno omejene velikosti, kar lahko povzroči nelagodje za višje popotnike.
  5. Omejena Tovarnost: Ker so majhne, teardrop prikolice običajno ne ponujajo veliko prostora za prevoz dodatne opreme ali drugih vozil, kar lahko omejuje vaše možnosti za raziskovanje.

Kamper  OFFROAD prikolice

Camper offroad prikolice so običajno težje in bolje opremljene od običajnih kamp prikolic. Opremljene so s posebnimi offroad vzmetenji, močnimi okvirji in terenskimi pnevmatikami, ki omogočajo prevoz po neurejenih poteh in grobem terenu. Tovrstne prikolice imajo pogosto vgrajene sisteme za samostojno delovanje, vključno s shranjevanjem vode, električno energijo iz sončnih panelov in baterij, ter kuhinjske in sanitarne sisteme. Notranjost je običajno dobro izolirana in vključuje prostor za spanje, ki je pogosto dvignjen za dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi in divjimi živalmi.

Prednosti:

 1. Robustnost: Prikolice so zgrajene za vzdrževanje trdnosti in stabilnosti na težavnih terenih.
 2. Udobje na poti: Pogosto imajo visok nivo udobja, vključno s posteljami, kuhinjo in sanitarijami.
 3. Samozadostnost: Opremljenost z naprednimi sistemi omogoča daljše bivanje brez potrebe po kamp infrastrukturi.
 4. Večterenska sposobnost: Sposobne so doseči bolj oddaljene lokacije, ki niso dostopne za standardne prikolice.
 5. Zaščita in varnost: Višje ležeče spalne površine in robustna konstrukcija nudijo zaščito pred naravnimi elementi in divjimi živalmi.

Slabosti:

  1. Višji stroški: So običajno dražje od standardnih prikolic zaradi dodatne opreme in terenske zmožnosti.
  2. Teža in velikost: Težje in večje prikolice zahtevajo močnejše vlečno vozilo.
  3. Manevrirnost: Večja teža in velikost lahko otežujeta manevriranje, zlasti na ozkih ali zapletenih poteh.
  4. Poraba goriva: Teža in aerodinamični upor lahko povečata porabo goriva vlečnega vozila.
  5. Vzdrževanje: Več funkcij in sistemov pomeni več vzdrževanja in potencialnih popravil.
  6. Postavitev: Lahko zahteva več časa in truda za postavitev in pospravljanje kampa.
KAMPER_OFFROAD

Moje mnenje o OFFROAD oziroma OVERLAND prikolicah

Zgoraj je naštetega oziroma prikazanega le delček tega, kar trg danes ponuja. Seveda ponuja to kar se kupuje in ne to kar je resnično pomembno. Po mojem mnenju je naravnost sprevrženo, da se greš “avanturista” in si želiš udobje doma. To mi nikakor ne gre skupaj.

Sam sem pristaš minimalizma seveda do meje minimalnega udobja oziroma varnosti. Kaj to pomeni? To pomeni, da sem zagovornik da vzameš na pot le tisto kar nujno potrebuješ. Mi imamo nekako pravilo treh! V kolikor ne moreš stvari uporabiti za vsaj tri namene, je ne jemlji na pot. S takšnim načinom razmišljanja in delovanja boš ohranil nizko težo avta ter prikolice. Z nizko težo boš manj obremenjeval vlečno vozilo kot tudi kompleten sistem vzmetenja, pnevmatik,… tako na avtu kot na prikolici. Z nizko težo ter enostavnostjo boš ohranjal manjše možnost okvar posameznih delov oziroma sklopov. Tudi z ohranjanjem nizke teže je morebitno reševanje z drugim vozilom bistveno lažje. Samo zamislite si reševanje iz blata, jarka, snega ali globokega peska bremena težkega 4t ali več.

Zelo kmalu

Predstavitev in izkušnje z našo prikolico

V naslednjih dneh bom pripravil podrobnejši opis ter naše izkušnje z našo OFFROAD prikolico.

NASE MNENJE