4x4 kombiji za OVERLAND

Kombiji za OVERLAND potovanja – Prostorni (predvsem pa dragi) sopotniki na vaših avanturah

Ko govorimo o overland potovanjih, si večina ljudi predstavlja robustna terenska vozila, opremljena s šotori na strehi ali vlečna vozila s terenskimi prikolicami, ki se spopadajo z različnimi potmi in oddaljenimi krajini. Vendar pa obstaja še ena kategorija vozil, ki je v zadnjem času pridobila veliko priljubljenost med ljubitelji potovanj in avantur – OVERLAND kombiji.

Ti kombiji, ki so bili nekoč osnovni prevozniki blaga, so se preobrazili v prave mobilne domove, ki združujejo udobje, prostornost in funkcionalnost. S prilagoditvami, ki segajo od preprostih do zelo sofisticiranih, overland kombiji ponujajo edinstveno mešanico domačnosti in pustolovščine, kar jih dela idealne za dolgotrajna potovanja in raziskovanje neznanih kotičkov sveta.

Glavne značilnosti sodobnih overland kombijev

 1. Prostornost:
  • Večnamenski prostor: Sodobni overland kombiji so zasnovani tako, da maksimalno izkoristijo notranji prostor. To vključuje zložljive ali večnamenske postelje, zložljive mize in modularne sedeže, ki omogočajo preprosto preoblikovanje iz dnevne v spalno površino.
  • Shranjevalni prostor: Učinkovita uporaba prostora za shranjevanje je ključna. Vključuje lahko vgrajene omare, predale in police, skrite predelke ter zunanje nosilce za dodatno opremo.
  • Stoječa višina: Mnogi modeli omogočajo dovolj višine v notranjosti, da se odrasla oseba lahko udobno postavi pokonci, kar poveča občutek prostornosti in udobja.
 2. Udobje:
  • Dom na kolesih: Overland kombiji so pogosto opremljeni z udobnimi ležišči, kuhinjskimi kotički (s štedilnikom, hladilnikom in pomivalnim koritom) in celo z mini kopalnicami s tušem in WC-jem.
  • Izolacija in klimatizacija: Dobro izolirani kombiji z možnostmi ogrevanja in hlajenja zagotavljajo prijetno bivalno okolje ne glede na zunanje vremenske pogoje.
  • Tehnološke izboljšave: Vključujejo lahko napredne avdio sisteme, zunanje svetilke, USB priključke in WiFi povezavo.
 3. Samozadostnost:
  • Energijska neodvisnost: Sodobni overland kombiji so pogosto opremljeni s solarnimi paneli, dodatnimi akumulatorji in generatorji, kar omogoča daljšo energetsko samozadostnost na odročnih lokacijah.
  • Vodni sistemi: Vgrajeni rezervoarji za čisto in odpadno vodo, pogosto s filtracijskimi sistemi, omogočajo daljše bivanje brez potrebe po rednem oskrbovanju z vodo.
  • Samostojnost in mobilnost: Kombiji so običajno manjši in bolj agilni od večjih RV-jev ali vozil s prikolicami, kar omogoča lažje premikanje in dostop do bolj odročnih krajev.

Slabosti

 1. Omejene terenske sposobnosti:
  • Čeprav so nekateri overland kombiji opremljeni za zmerno terensko vožnjo, večinoma ne morejo konkurirati zmogljivostim pravih terenskih vozil. To lahko omeji dostop do določenih bolj odročnih ali težje dostopnih lokacij.
 2. Velikost in manevriranje:
  • Večji overland kombiji lahko predstavljajo izziv pri manevriranju v ozkih mestnih ulicah ali na zapletenih terenskih poteh. Parkiranje in obračanje na omejenem prostoru je lahko težavno.
 3. Stroški nakupa in predelave:
  • Visokokakovostni overland kombiji, še posebej tisti, ki so prilagojeni ali posebej izdelani za overland potovanja, so lahko precej dragi. Tudi sam proces predelave standardnega kombija v overland vozilo lahko zahteva veliko finančno investicijo.
 4. Vzdrževanje in popravila:
  • Kombiji, ki so prilagojeni za overland potovanja, lahko zahtevajo specializirano vzdrževanje, še posebej če so opremljeni z dodatnimi funkcijami, kot so solarni sistemi, vodni sistemi ali posebne terenske izboljšave.
SPLOSNO

Moje mnenje

Brez dvoma takšno vozilo predstavlja tudi moje sanje. Kakor za mene tako bolj ali manj za vse overland navdušence. Kdor si je izkusil dne in dneve mokrega, mrzlega vremena, in v takšnem vremenu postavljanja in bivanja v mrzlem in vlažnem šotoru. Ko se ponoči prebudiš od silnega mraza ter le že nevzdržna bolečina oziroma potreba po lulanju te prežene iz približno tople spalke. Jutranje oblačenje še vedno vlažnih, mrzlih oblačil  dalje. Kdor si je izkusil vročine, praha, netuširanja teden dni,…

Vsaj enkrat na leto se zalotim, da z zavistjo opazujem lastnike takšnih terenskih vozil. Kdo si ne bi želel razvajanja po napornem garaškem dnevu ali tednu. Kdo si ne bi želel prhe, deci hladnega vina ali piva. Zavetja v izoliranem potujočem domu. Varnosti pred vremenskimi nevšečnostmi kot tudi pred živalmi. Se lepo zleknit v naslonjač in uživat ob spominih preteklega dne. Verjamem, da bolj ali manj vsi. Vendar takšen luksuz ima visoko ceno. V kolikor jo lahko ali ste jo pripravljeni plačat, potem je kar precej logična izbira. Vendar nov takšen luksuz stane med 150.000 – 300.000 EUR-i in sem še vedno na skromnejši strani. To je ta boleča resnica.

Sam vidim še druge pomanjkljivosti oziroma dileme pri takšnih vozilih:

 • Kot sem že navedel, zame in za navadne smrtnike astronomska cena
 • Zelo redki “terenski” kombiji so resnično terenski. Po prebranem in videnem (izkušenj tako ali tako nimam) se bi le IVECO lahko primerjal z resnimi terenci, že pri SPRNTERU, predvsem pri novejših verzijah, pa je že vprašaj, da o drugih znamkah sploh ne govorim
 • Izoliranost od drugih popotnikov in še bolj od domačinov (princih luksuzne hotelske sobe ali poceni popotniškega hostla)
 • Velika teža v primeru potrebnega reševanja
Zelo kmalu

Naš predlog za vstop v svet OVERLAND-a

V naslednjih dneh bom pripravil podrobnejši opis celotne opreme, ki jo potrebujete za vstop v svet NEPOZABNIH AVANTUR.

NASE MNENJE