7. Etapa – Do Likije (Po Turčiji 2022)

November 26, 2023
November 26, 2023 Andrej Pulko

Do Likije, na obalo Egejskega morja

Čaka nas še zadnji del poti po Turčijo, preden obrnemo na sever in stopimo na pot vrnitve v domači kraj. Letošnje potovanje je absolutno potrditev, da se lahko vračaš v iste kraje in jih ponovno odkrivaš in vidiš v povsem novi luči. Tokratno potovanje je bilo že kakšno šesto ali celo sedmo v Turčijo. In kljub vsem tem potovanjem nas je tokrat Turčija povsem osupnila. Toliko je še za videt in toliko za doživet. Resnično je pravi dragulj oddaljen le dober dan vožnje iz domačih logov.

7. ETAPA – VRHUNCI

– Obala Egejskega morja

– Likijska mesta: Ksantos, Patara, Mira, Pinara,…

– Pohajkovanje po arheoloških najdbiščih

– Revitalizacija v odmaknjeni “komuni” 3Oda

– …

TURKEY_2022_1804

Antična Likija

Likija je bila osupljiva antična regija, ki se je raztezala po jugozahodni Anatoliji, sedanjem območju Turčije. Znana po svoji bogati zgodovini in legendah, Likija je bila dom številnih mest, med njimi tudi znanih kot Ksantos, Patara in Olympos. Likijci so bili spretni mornarji in trgovci ter so pustili za seboj zapuščine svoje kulture, kot so čudovite grobnice v skalnatih pobočjih, ki še danes očarajo obiskovalce. Njihova mitologija, ki se je prepletala s grško, je prav tako prispevala k njihovi edinstveni identiteti, ki je še danes vir navdiha in zanimanja.

Likija je imela nekaj izjemnih mest, ki so bila pomembna tako zgodovinsko kot kulturno:

  1. Ksantos: To je bil eno izmed najpomembnejših mest v Likiji. Ksantos je bil center močne likijske kulture in je bil znan po svoji veličastni arhitekturi in bogati zgodovini.
  2. Patara: Drugo znano mesto v Likiji, ki je bilo eno najpomembnejših pristanišč in trgovskih središč. Bil je tudi kraj, kjer so stari Likijci častili svoje bogove.
  3. Olympos: To mesto je bilo znano po svoji lepoti in naravnih čudesih. Bilo je priljubljeno med popotniki in raziskovalci zaradi svoje bližine naravnim vrelcem in antiki, kot so antične ruševine, ki še danes očarajo obiskovalce.
  4. Myra: Myra je bila pomembno versko središče in sedež škofije v bizantinski dobi. Slavna je tudi zaradi svojih impresivnih grobnic in gledališča.

Ta mesta so predstavljala srce Likije in so bila pomembna ne le kot gospodarska središča, temveč tudi kot kraji kulturnega in verskega pomena, ki so imeli izjemen vpliv na razvoj regije in celotnega antičnega sveta.

Likija je bila ustanovljena kot neodvisna regija v 15. stoletju pr. n. št. Njeni prebivalci, Likijci, so bili znani po svoji trgovini, mornarstvu in spretnostih pri gradnji. Regija je dosegla svoj vrhunec moči v 5. in 4. stoletju pr. n. št., ko je imela pomembno vlogo v trgovini in diplomaciji z drugimi sredozemskimi kulturami, vključno s Perzijo in Grčijo.

Zaton Likije se je začel v 1. stoletju pr. n. št., ko je regijo prevzela rimska republika. V tem času je prišlo do sprememb v politični strukturi in kulturi regije, ko so Rimljani postopoma prevzeli nadzor. Likija je nato postala del rimske province in izgubila svojo neodvisnost.

Naslednji pomemben korak v zatonu Likije je bil prihod krščanstva in širjenje krščanske vere. S prihodom krščanstva so se spremenile verske in kulturne dinamike, ki so pustile sledi na arhitekturi in družbenem življenju regije.

TURKEY_2022_1558

Vzporedno z razpadom rimskega cesarstva in poznejšimi političnimi spremembami v regiji je Likija postopoma izgubila svoj prejšnji pomen in vpliv. Sčasoma so se različni dejavniki, vključno z invazijami in splošnim družbenim preoblikovanjem, pripeljali do upada in propada nekdanje veličine Likije.

Kljub temu je njena dediščina in kultura preživela in ostala pomembna za razumevanje antičnega sveta ter še vedno navdihuje številne umetnike, arheologe in zgodovinarje po vsem svetu.

TURKEY_2022_1870

Naše potovanje po Turčiji se izteka. Le še dan ali dva in obrnili bomo na sever, na sever proti domu. Te zadnje dni smo izkoristili za pohajkovanje po arheoloških najdiščih antičnih mest. Prav vedno me fascinira koliko je tako zanimivih krajev, kjer skoraj ni žive duše. Od Likijskih mest je precej obiskana Myra, Ksantos in še mogoče Letoon. Pravo odkritje oziroma nagrada za vse prevožene kilometrej je bil popoldan v Pinari. Za celotno Likijsko obalo je značilna izredno lepa, atraktivna obala kot tudi zaledje. Ni čudnega, da Likijska treking pot velja za eno najlepših na svetu. Vse to “eksplodira” v Pinari. Pinara ponuja odmaknjenost, prelepo naravo, določeni deli arheološkega najdišča dajejo vtis, da tja še ni stopila človeška noga vse od propada Likijskega kraljestva. In kaj je najlepše? Praktično nikogar nikjer. Mogoče smo le mi imeli takšno srečo. Ne vem. Ampak Pinara je utelešenje mojega otroške radovednosti in potrebe po raziskovanju.

TURKEY_2022_1723

Kaj reči za konec?

Pozno poletno ali zgodnje jesensko potovanje po Turčiji nas je ponovno popolnoma očaralo. Ta država ima toliko za pokazat. Prav za vsakogar se nekaj najde. Od zgodovine, kulinarike, narave, fantastičnih ljudi,… Ima prelepe ceste, gore, kanjone, jezera, vulkane. Naša civilizacija se je rojevala in ustvarjala največje in najlepše spomenike na tem področju,…

Toliko je presžkov, da bi lahko nadaljeval in nadaljeval. Tisoč krat sem ponovil misel, da imamo neizmerno srečo, da smo tako blizu doma tako fascinantnim krajem kot je celoten Mediteran. Vsega en ali dva dni vožnje.

Sem kar prepričan, da se kar večina z menoj ne bo strinjala. Kar nekaj jih bo zagotovo celo ogorčenih nad mojo trditvijo. Turčija je zagotovo država, ki lahko na tako širokem spektru, kot sem zgoraj opisal, ponudi daleč največ od vseh Evropskih držav. Seveda je to zgolj moje mnenje. Popolnoma sem prepričan, da me bo še desetič ali petnajstič ravno tako navduševala kot me je na vseh zadnjih potovanjih.

, ,