This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Youtube
Archives
Potovanja

Albanija – Skader

on
April 27, 2012

Iz Črne gore v Albanijo

Nepričakovano hitro sva zaključila vse formalnosti na mejnem prehodu in že sva na poti proti najinemu prvemu cilju v Albaniji. Na predhodnih potovanjih sva že obiskala Skadarsko jezero. Sedaj bova pa obiskala še kraj, po katerem je jezero dobilo ime.

 

Severozahodna Albanija, Skadar (Shkodra)

Skadar (albansko: Shkodra), mesto ob Skadarskem jezeru v severozahodni Albaniji, glavno mesto Skadarskega okrožja. Je eno od najstarejših in zgodovinsko najpomembnejših albanskih mest in pomembno kulturno in gospodarsko središče. Mesto ima 74.876 prebivalcev, celo okrožje pa 217.375 prebivalcev.

Mesto Skodra (grško: Σκάρδον [Skárdon], latinsko: Scodra je bilo znano že v antiki in je bilo od srede 3. stoletja pr. n. št. prva prestolnica ilirskega Ardijejskega kraljestva. Mesto je bilo prvič omenjeno v klasičnem obdobju kot mesto ilirskih Labeatov in prestolnica kralja Gencija, v kateri je imel svojo kovnico denarja, in kraljice Tevte. Leta 168 pr. n. št. so mesto zasedli Rimljani in ga kolonizirali. Postalo je pomembno trgovsko in vojaško središče. Spadalo je v rimsko provinco Ilirik in kasneje v provinco Dalmacijo. Po letu 395 je bilo del dakijske škofije znotraj province Prevalitanije, ki je zajemala današnjo Srbijo, Črno Goro in Albanijo.

V mestu in okolici je več naravnih in kulturnih znamenitosti. Med najbolj privlačnimi je mestna četrt Pjaca v samem središču mesta, kjer sta spomenika materi Terezi in Luigju Garakuqiju, in Gjuhadol okoli ene od najbolj živahnih mestnih ulic, ki povezuje katedralo in središče mesta.

 

Nevesta živa zazidana v obzidje trdnjave Rozafa

Najbolj prepoznavna mestna znamenitost je trdnjava Rozafa, poznana tudi kot Rozafati. Zgrajena je bila v obdobju Ilirov in je povezana z legendo, da je bila Rozafa, nevesta najmlajšega od treh bratov, živa zazidana v mestno obzidje, da bi odvrnila zlega duha, ki ga je vsako noč porušil. Mlečno bela voda, ki teče preko kamenja na glavnem vhodu, naj bi bila Rozafino mleko, s katerim je dojila svojega novorojenega sina. Rozafa je namreč od zidarjev zahtevala, naj ji ne zazidajo prsi, ene noge s katero bi lahko zibala sinovo zibko in ene roke s katero bi ga lahko pobožala pred spanjem. V trdnjavi je muzej, posvečen zgodovini gradu in njegovim legendam.

Skadarsko jezero je največje jezero na Balkanskem polotoku.

TAGS
RELATED POSTS