Albanija – Tirana

April 28, 2012
Posted in Potovanja
April 28, 2012 Andrej Pulko

Tirana, ena lepših prestolnic na Balkanu

Tirana (albansko Tiranë ali Tirana) je glavno mesto Albanije in z okrog 620.000 prebivalci največje mesto v državi. Leži v osrednji Albaniji, na jugu doline reke Ishëm. Skozi mesto teče tudi reka Tiranë.

Arheološke najdbe nakazujejo, da je bilo ozemlje poseljeno že od prazgodovine, a je bilo do 20. stoletja nepomembno. Današnje mesto je ustanovil leta 1614 osmanski general Sulejman Paša. Prestolnica Albanije je postalo leta 1920.

Glede na to, da sva prejšno noč načrtovala prespati nekje zunaj v okolici Tirane (pravzaprav na obali Jadrana – kar se je prav neslavno izjalovilo) in na trpljenje sicer zelo odpornega in hrabrega Yeti-ja sva bila vseeno malo previdna. Nato sva prespala v rekordno veliki sobi (cca 73 m2) obcestnega prenočišča (super urejenega – RESNIČNO, no soba je bila dejansko velika nekje cca 35 m2).

Neutemljen strah

Vse te izkušnje so naju pripeljale do tega, da sva sprva načrtovala le vožnjo skozi Tirano, saj malo naju je preganjal čas malo pa pomisleki, da so sigurno vsi največji “razbojniki in tolovaji” zbrani v Tirani in samo čakaju naju.

Malo v šali malo pa res. Pa ne da bi se bal, ampak brez avtomobila pa glede na to kar sva imela planirano, res ne bi rad da ostaneva.

Skratka po vožnji skozi predmestje in kasneje po vožnji v sam center, sva se odločila, da si vseeno vzameva čas za hiter ogled vsaj centra Tirane. Z vsakim korakom sva bila bolj zaprepaščena in presenečena. Kje sva. Ali sva resnično v “zanikrni” Albaniji pri “zaostalih” Šiptarjih?. Ja pogledati je potrebno in še le potem sodit.

Vsedeš se na pločnik in opazuješ. Kaj vidiš? Vidiš svetovljansko mesto, vidiš ljudi kot bi jih kjer koli v zahodni Evropi. Čeprav je Albanija izrazito muslimanska dežela tega na ulici absolutno ne opaziš. Kakšne feredže neki.

V najstarejšo mošejo v Tirani naju je popeljal katolik

V najstarejšo mošejo v Tirani naju je popeljal katolik. Povedal nama je tudi, da oni s tem sploh nimajo težav. Skratka Tirana je vsekakor pustila velik vtis naju. Želja in skoraj obveza je, da si enkrat vzameva čas za kakšne tri dni in jo spoznava v vseh urah in barvah dneva.

,