This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Youtube
Archives
Potovanja

Bolgarija – Plovdiv

on
July 18, 2011

Plovdiv, med najstarejšimi mesti v Evropi

Plovdiv je drugo največje mesto v Bolgariji. Zgodovina Plovdiva sega nekje 6000 let nazaj in spada med najstarejša mesta v Evropi.

Najstarejša ameriška izobraževalna institucija izven Amerike je bila ustanovljena leta 1860 prav v Plovdivu. Kasneje je bila preseljena v Sofijo.

V zgodovini je imel vedno pomembno vlogo ne glede ali je bil pod grško, rimsko, otomansko ali bolgarsko oblastjo.

 

Bolgarski đuveč

V Plovdivu nas je čakalo prenočišče pri Zoričinem prijatelju Dejanu in njegovemu dekletu Snežani. Glede na dejstvo, da garmin ni imel kakšnih podrobnejših podatkov o Plovdivu oziroma njegovih ulicah in glede na to, da se nam niti sanjalo ni, kam moramo iti, smo morali poiskati pomoč pri taksistih. Po divji vožnji za taksistom smo prispeli do bloka v katerem nas je čakalo prenočišče in sicer v 11 nadstropju.

ap_BALKAN_BOLGARIJA_PLOVDIV_2011_0049

Po starem mestnem jedru

Po raztovarjanju Yetija smo ga odpeljali na varovano parkirišče, kjer sta njega in še precej drugih avtov čuvala dva ogromna psa čuvaja in varnostnik. Praksa kot drugje na vzhodu.

Po spoznavanju smo se hitro dogovorili, da pot pod noge in v mesto. Dobesedno pot pod noge, saj smo šli lepo peš. Pred vrnitvijo smo pod okriljem noči v ambientu antičnega gledališča, s pogledom na glavno avenijo Plovdiva popili pivo in hvala bogu s taksijem domov.

Ne malo lačni smo posedli okoli mize in nestrpno čakali, kdaj se bo zagrel Dejanov đuveč. Pri nas pod Đuveč poznamo vse drugo kot pa to, kar smo dobili na mizo. Pri njih đuveč pomeni posoda pri nas pa hrana. Kakor koli bilo je naravnost fantastično. Po večerji pa debata in strokovna primerjava “babine” rakije. Dejan je iz skritega kotička privlekel staro zalogo babine rakije in le to smo temeljito primerjali z babino rakijo, ki smo jo prinesli zraven.

“Old town” smo raziskovali od jutranjih ur in pri vročini cca 35°C. Že kar precej lačni in na rezervi smo si privoščili kosilo v zelo lepi tradicionalni bolgarski restavraciji. Samo za občutek moram navesti, da je celotno zelo bogato kosilo (Rok je dobil v svoji porciji mesa kot ga povprečna družina ne poje vsaj pet dni) v centru mesta na izredni lokaciji za sedem lačnih ust stalo cca 35 EUR.

TAGS
RELATED POSTS