Faro, na jug Portugalske

November 5, 2022
November 5, 2022 Andrej Pulko

Sagres, naš kotiček za polnjenje

Mislim, da ne bo prav nič domišljavo, v kolikor napišem, da nam je že kar v navadi, da v kolikor smo nekje na Pirenejskem polotoku za zaključek potovanja zavijemo v Sagres. Sagres je skrajna jugozahodna kopenska točka Evrope. Ne privlači nas zaradi tega superlativa. Privlači nas zaradi svoje spokojne energije. Seveda je dejstvo, da stojiš na zadnjem metru kopnega in zreš proti zahodu, kjer je še samo morje in morje in morje. Konec sveta. 

Vsak težak trenutek na potovanju sem pregnal z mislijo na teraso s katere opazujem sončni zahod in poslušam super glasno bučanje morja. Ni bolj spokojne misli kot misel na Sagres, kampiranje med surferji in opazovanje ter poslušanje divjega Atlantika.

Ja, je drug svet. Vsekakor je drug svet.

ap_2021_P_e_0077

Zaključki o letošnjem potovanju

To potovanje je bilo izbrano bolj “na silo”. Plani so bili neprimerno bolj drzni. Plan za letošnje potovanje je bil Zahodna Afrika. Kako naj sedaj primerjam realizirano pot po “zgolj” Evropi in jo primerjam s sanjami o “ta pravi”, črni Afriki. Seveda bi raje realiziral potovanje v Afriko, saj sem si želel nekaj novega. Ampak tudi na tej poti je bilo veliko novega. Področja, ki smo jih tokrat obiskali so toliko stran s poti, da moraš prav načrtno zaviti s poti. Normandija še neprimerno bolj Brittany, da o Galicija sploh ne govorim. Oba z Zorico sva se zedinila, da je bilo to potovanje eno najboljših. 

ap_2021_P_e_0013

Neizmerno bogata zgodovina teh krajev, neizmerne vedute, ki obdajajo te kraje in neizmerno prijazni ljudje, ki živijo v teh krajih več kot upravičujejo čisto desetko, ki bi jo podal temu potovanju. Absolutno jo priporočam prav vsakomur, ki so mu ni težko premaknit iz cone udobja in hkrati želi ostati v varnem zavetju Evrope. Slab mesec je nekako idealna dolžina potovanja. Ravno prav za kakšen dan brezskrbnega uživanja in mogoče za kakšen kozarec več popitega naravnost fantastičnega vina, ki ga je v izobilju ob celotni poti.

ap_2021_P_e_0085

Kaj reči za konec? Uživajte življenje! Prehitro mine! Za uživanje potrebujete bistveno manj kot si mislite. Ponavadi se le skrivamo za financami, potem pa za dolgočasen dopust pri naših sosedih damo več kot bi nas stalo eno mesečno potovanje. Potovanje, na katerem bi ustvarili več spominov in izkušenj kot bi jih desetletje ob poležavanju na že 100 krat videni plaži. Podajte se na pot s čim manj. Čim manj vsega. Čim manj opreme, čim manj igrač, čim manj elektronskih pripomočkov in tudi čim manj pričakovanj. Prepustite se cesti. Ko se boste resnično prepustili in živeli le za naslednji ovinek, bo se šele pravo življenje polno avantur in dogodivščin pričelo odvijati pred vami.

, ,