Grčija – Delfi

May 8, 2012
Posted in Potovanja
May 8, 2012 Andrej Pulko

Delfi, preročišče ki je krojilo zgodovino antičnega sveta več kot 1000 let

Med prvimi sva na arheološkem najdišču legendarnih Delfov. Ko se vzpenjava po Sveti poti se vsakih par korakov ustaviva in srkava energijo, ki preveva ta sveti kraj. V antiki se ni zgodilo nič pomembnega brez blagoslova, ki je prihajal iz tega kraja. Spoštovali in častili so ga Grki kot tudi ostala ljudstva Sredozemlja.

Hkrati z nama oziroma malo kasneje so se začeli prihodi turistov. Sprva sem bil kar malo jezen, ampak kasneje so ti turisti naredili skoraj enak vtis kot svetišče samo. Šlo je za veliko skupino (približno 10 avtobusov) francoskih turistov. Mnogi med njimi so bili zelo stari in moči so jim že vidno pešale. Z Zorico sva molče opazovala njihovo neizmerno željo videti in doživeti še ta kraj. Drug drugemu so pomagali po strmi poti, drug drugega vzpodbujali in na trenutke tudi vlekli in to vse ob cca 35 °C. Delfi so na naju pustili neizmeren pečat.

Arheološko najdišče Delfi je ena od najpomembnejših antičnih relikvij Grčije. Delfi so imeli nepredstavljiv vpliv na celotno antično civilizacijo. Mnoge politične odločitve so bile sprejete po posvetovanju z Oraklom. Praktično nobena kolonija okoli Mediterana ni bila ustanovljena brez soglasja svetišča v Delfih.

 

Delfi, od majhne vasice do centra moči

V sorazmerju s svojim neizmernim vplivom je tudi naselje v Delfih zraslo iz majhne vasice v depozitarja fine arhitekture in umetnosti.

Delfi so imeli pomembno vlogo že v obdobju mikenske kulture (1600-1100 pr.n.št.). Svoj vrhunec so doživeli v 6 st. pred našim štetjem in o čemer priča večina ruševin, ki je preživela vse do danes.

Grški jasnovidci naj bi znali brati božja znamenja, ki naj bi jih pošiljali bogovi v različnih oblikah ali pa pomen nebeških znamenj iz določenih dogodkov (oglašanje ptičev ali ptičjega obnašanja, letenje ptic…). Hieroskopija- prerokovali so iz drobovja žrtvovane živali. Ta magija izvira z daljnega vzhoda. V Grčiji se je razvila v helenskem obdobju.

Po najpomembnejše prerokbe ali po nasvete iz osebnih ali uradnih razlogov so se Grki zatekali v glavno preročišče v Delfih (svetišče boga Apolona). Ob svetišču je bila v Zemlji razpoka, kjer je na trinožniku sedela svečenica Pitija. Zaradi pare, ki se je dvigala iz razpoke, je bila Pitija omamljena in je govorila nepovezane stavke. Dobila naj bi navdih od bogov in je v transu dajala odgovore, ki so jih svečeniki nato razlagali prosilcem. Njene prerokbe so bile zelo dvoumne. Če se prerokbe niso izpolnile, so za to krivili napačno razlago sporočila.

Leta 480 ko so bile Atene v nevarnosti se je Temistokles obrnil po nasvet v Delfe. Svečenica Pitija mu je svetovala naj se branijo za lesenimi zidovi in evakuirajo Atene. Njen nasvet so si razlagali kot obrambo z ladjami. Res so premagali Perzijce pri Salamini s floto približno 180 ladij.

Najpomembnejši objekti preročišča oziroma celotnega kompleksa


POLIGONALNI ZID

Ta izjemen zid sestavljen iz mnogokotnikov podpira platformo, na kateri stoji Apolonov tempelj. Postavljen je bil v drugi polovici 6. stoletja pred našim štetjem, najverjetneje po uničenju prvega templja leta 548 pred našim štetjem. V originalni izvedbi je bil dva metra višji kot je danes.


STOA ATENCEV

Stoa je arhitekturni objekt v antični Grčiji. Pravzaprav je to sprehajališče obdano s stebri in pokrito s streho. Stoa je bila zgrajena po uničenju potonskega mostu kralja Kserksa, ko je le ta želel s svojo vojsko vdreti preko Bosporske ožine v Evropo.


ZAKLADNICA ATENCEV

Zakladnica Atencev je ena izmed najpomembnejših in najbolj impresivnih stavb svetišča. Zakladnica je kraljevala na sveti poti. Zakladnice, ki je bila zgrajena s strani atenske republike v poznem 6. ali v začetku 5. stoletja pred našim štetjem, predstavlja zmago demokracije nad tiranijo.

Nekoliko drugačna razlaga, na podlagi opisa Pausaniasa je poudarila, da je zakladnica bila postavljena v zahvalo oziroma ob praznovanju bitke pri Maratonu leta 490 pred našim štetjem, ko je atenska vojska odbila Perzijce. Postavitev dveh junakov simbolizira spremembo režima in vzpostavitev demokracije v Atenah.


APOLONOV TEMPELJ

Apolonov tempelj je najpomembnejši objekt svetišča v Delfih, in zavzema osrednji položaj. V templju se je odvijalo vedeževanje. V njem se je nahajal chresmographeion ali arhiv, ki je bil uničen leta 373 pred našim štetjem. Vseboval je seznam zmagovalcev iz Pythian (ene izmed štirih vsegrških antičnih iger).

Po legendi je bil prvi Apolonov tempelj iz lovorovih vej, drugi iz čebeljega voska in perja, tretji iz brona, medtem ko je četrtega zgradil legendarni arhitekt Trofonios in Agamedes ob pomoči samega Apolona. To je bil verjetno tempelj iz kamna, vendar je bil uničen v požaru 548 pred našim štetjem. Nov tempelj, ki je nadomestil porušenega je bil zgrajen s prispevki Grkov in tudi ne-Grkov. Gradnja se je zaključila okoli leta 510 pred našim štetjem. Tudi ta tempelj je bil uničen v potresu leta 373 pred našim štetjem. Obstoječi tempelj je bil zgrajen šele leta 330 pred našim štetjem po tretjih svetih vojnah.

,