Youtube
Instagram
  • Dnevi, ko je potrebno malo stisniti zobe, za fantastične dni, ki so pred nami.
  • Once a church, later a mosque, and now a museum.
  • Grand Bazaar, Istanbul
Escape from the crowd
  • City on two continents, Sea of Marmara, 
Aisha
  • Samarkand in the night, amir Timur mausoleum.
  • Samarkand, entrance to the Shah i Zinda

Follow Me!

Archives
Potovanja

Grcija – Sithonia (2010) (1)

on
July 29, 2010

Severna Grčija, polotok Sithonia

Sithonia je drugi polotok Halkidikija in leži med polotokoma Kassandro in Mount Athosom. Sithonija je dobila ime po Sithonasu sinu Pojzedona (bogu morja). Sithonija je čudovita harmonija planin in morja. Celoten polotok pokriva bujno rastje, kateremu šele bele peščene plaže in turkizno morje preprečita, da bi se raztezalo v neskončnost. 

Nekje do polovice polotoka segajo vinogradi, ki jemljejo prostor iglastemu gozdu. V drugi polovici je gozd in rastje nekoliko nižje. Polotok je prepreden s številnimi potmi. Ravno tako kot najdemo številne črede govedi in drobnice, najdemo tudi številne čebelje panje.

Pokrajina nam skoraj na vsakem koraku daje razlog za počitek. In ne zaradi utrujenosti, ampak le kot razlog da se vstavimo in se ozremo okoli sebe. Ali so to nedotaknjene, bele peščene plaže, kjer ti čudovit pesek drsi med prsti, ali je to morje, ki se od temno modre barve preliva vse v turkizno ali so to skulpture, ki jih je narava oblikovala skozi tisočletja, ali je to zimzelena divja pokrajina,…

Sithonia nam daje možnost, da le nekaj korak proč od urbanega okolja poiščemo svoj prostor, prostor ki nam je navdih za odkrivanje samega sebe. Vsakdo si lahko poišče to kar ta trenutek najbolj potrebuje. V vsej svoji pestrosti težko razočara.

Naše izkušnje s predhodnih potovanj so se ponovno potrdile. Na takšne kraje kot je Sithonija se morate odpraviti z lastnim prevozom. Le lasten prevoz ti daje možnost doživljanja in odkrivanja s polnimi pljuči. Nekje v sebi čutim, da smo tudi mi ostali dolžniki. Še mnogo, resnično mnogo smo ostali dolžni Sithoniji. Prav takoje neustavljivo mističen in skrivnosten Mount Athos.

Vsekakor se nekoč še vidimo.

TAGS
RELATED POSTS