This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Youtube
Archives
Potovanja

Grcija – Thasos (zeleni otok) (1)

on
July 29, 2009

Grčija, otok Thasos

Nekaj dejstev o Thasosu

– naseljen od leta 1600 pr.n.št.
– v vsej svoji zgodovini cenjen zaradi naravnih bogastev
– pridobivanje marmorja se vrši že tisočletja
– …..

MARIES

Kraj se nahaja v osrednjem delu otoka. Legenda govori, da je nekoč bila vas uničena s strani piratov. Preživeli sta le dve ženski in obema je bilo ime Marija. Iz tega naj bi nastalo ime vasi. Vas leži v čudovitem okolju, obkroženo z neverjetnim mirom, spokojnostjo. V neposredni bližini je gorsko jezero, katerega obisk sva pustila za nekoč kasneje


ALIKI

Vasica z nekaj hišami in istoimenska plaža Aliki leži med stoletja starimi oljkami na prekrasnem polotoku. Nahaja se na skrajnem južnem delu otoka. Na polotoku smo priča spomenikom, ki pričajo o človeški aktivnosti že od antike dalje.
Polotok sestavljata vzhodni in zahodni zaliv. Na vzhodnem zalivu tik ob morju se nahaja svetišče, ki je bilo zgrajeno v 7 st. pr. n. št.


POTAMIA – SKALA POTAMIAS – Xrisi Ammos (Golden Beach)

Vasica je postavljena ob vznožje mogočnih hribov in leži na vzhodni strani otoka. Čez leto je obdana z bujno vegetacijo, pozimi pa vrhove v njenem ozadju pobeli sneg. Skala Potamias je podaljšek vasice Potamie proti morju. Poleti zaživi, pozimi pa se vaščani preselijo v višje ležečo in med gorami varovano vasico.Eden najlepših kotičkov na otoku je zaliv Xrisi Ammos (Golden Beach), kjer je edinstvena kombinacija vegetacije, ozkega obalnega pasu in morja. Sedeti zjutraj ob obali, opazovati stare ribiške čolne kako se mirno pozibavajo na morski gladini, v ozadju se bohoti vegetacija, ki sega skoraj v morje in gorski vršaci ki vpijejo v nebo,….


PANAGIA

Kraj, ki je bil ustanovljen v času Bizanca pred približno 300 leti. Danes je eden izmed najpomembnejših krajev na otoku. Ime kraja in enajst kapel v kraju kaže na vero njegovih prebivalcev. Iz Panagia je po majhni poti dostop do čudovite plaže Xrisi Ammos (Xrisi Akti, Golden Beach). Srce kraja je čudovit majhen trg, kateremu senco daje ogromen javor.  Na ta odmaknjen trg sva se vračala, saj s svojo odmaknjenostjo od gneče, žuborečim potokom, domačnostjo polni dušo z mirom in spokojem.

……

TAGS
RELATED POSTS