This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

Youtube
Archives
Potovanja

Iran 2014 – Kurdistan in proti Armeniji

on
August 8, 2014

Proti Kurdistanu, pokrajini zahodnega Irana

Pred nami je zadnji del poti po Iranu. Ob zahodni meji potujemo proti severu. Nad nami je nebo kot smo si ga želeli. Sivina, ki jo povzroča prah in pesek, ki ga v zrak dviga puščavski veter, je nekje daleč za nami. Pred nami so hribi in doline, kjer se izmenjujejo kmetijske površine z industrijskimi, predvsem energetskimi objekti. Kot kaže je Kurdistan precej bogata regija v Iranu.

Provinca Kurdistan je gorska regija, ki je topografsko razdeljena na vzhodni in zahodni del. Rezultat velikih višin in gora je prisotnost mnogih rek, jezer, ledenikov ter podzemnih jam. Vse to dela Kurdistan zelo slikovit in privlačen za vse adrenalina željne popotnike.

Vožnja vse prehitro mineva. Že davno smo pozabili na slabo voljo zaradi strtega stekla. Kar nekako nam je žal za pokrajino, ki beži mimo nas. Pokrajina je zelo kontrastna. Med sklanatimi hribi in planinami izstopajo doline, ki s svojim bujnim zelenjem umirjajo to pestro pokrajino.

Veliko slano jezero Urmia

Danes nimamo pred seboj natančnega cilja. Voziti samo naprej proti severu. Tako počasi zapuščamo resnično lepo regijo Kurdistan in nadaljujemo pot proti velikemu slanemu jezeru Urmia. Jezero je šesto največje slano jezero na svetu s površino 5200 km2. Jezero je dolgo cca 140km in široko 55km. Preko jezera vodi nasip ter most, ki omogoča prehod ladij. Slano jezero Urmia je nudilo novo izkušnjo, ki smo je deležni bili prav vsi.

Tik pred nočjo sklenemo, da nadaljujemo proti Tabrizu. Prav veseli smo te odločitve. Obisk Irana smo pričeli z obiskom Tabriza. Kot kaže ga bomo tudi zaključili, in sicer z zadnjo nočjo v Tabrizu. Tabriz se nam je prikupil že ob prihodu. Prvič po ne vem kolikih dneh ne skrbimo, kje bomo spali. Točno vemo. Spali bomo v parku ob jezeru v parku Shahgölü. Samo še nočna vožnja skozi Tabriz in že je zaslužen počitek pred nami.

 

Krog se je sklenil, Tabriz

Preveč nam je všeč Tabriz, da bi kar takoj odšli. Dopoldan smo ponovno obiskali Great Bazar, kjer smo iskali drobna darila za tiste, ki so nas s potrpljenjem čakali doma. Nič Armenija nas čaka. Moramo dalje. Mogoče sem pozabil omeniti, da smo sem med tem odločili, da pot nadaljujemo skozi Armenijo. Skrajšano pot po Iranu bomo nadomestili z vožnjo skozi Armenijo in Gruzijo in šele nato proti domu.

TAGS
RELATED POSTS