Iran 2014 – priprave

June 9, 2014
Posted in Potovanja
June 9, 2014 Andrej Pulko

Pot do Irana je pred nami

Zadnji dnevi pred odhodom

Dolgo pričakovane vize so v naših potnih listih. Sedaj šele resnično verjamem, da gremo. Vse ure, kaj ure, meseci zbiranja informacij, gledanja kart in planiranj so za nami.

Za nami je tudi zadnji sestanek ekipe, ki se bo tokrat odpravila na pot. Precej podrobno smo pregledali plan potovanja, pregledali že zbrano opremo in poskusili ugotoviti ali smo na kaj pozabili.

V planu je spanje v šotorih z mogoče kakšno izjemo v kakšnem mestu. Iz tega razloga je oprema še toliko bolj pomembna.

Letos gremo v razširjeni sestavi, saj gremo kar štirje. Mogoče sva z Maticem z zadnjim potovanjem naredila dober vtis in prebudila željo po potepanju še drugim :).

Plan poti

V grobem je plan sledeč: vožnja proti Beogradu in nato dalje proti Nišu. Iz Niša proti Sofiji in nato na Turško mejo v smeri Istanbula. Ponovna vožnja skozi to 15 milijonsko mesto. Nato pa prečkanje celotne Turčije v dolžini več kot 2000 km. Zadnjo spanje je predvideno tam, kjer sva z Maticem lani dosegla skrajno točko najinega potovanja. Plan je spanje v vulkanskem kraterju ob jezeru Van. Sledi vožnja proti Tabrizu in nato na skrajni sever Irana in sicer na obale Kaspijskega jezera. Potem na skrajno vzhodno točko našega potovanja in sicer do mesta Mashhad, ki leži cca 50 km od Turkmenistanske in cca 80 km od Afganistanske meje. Potem bomo zavili na jug proti Kermanu. Pot nas bo vodila skozi enega najbolj negostoljubnih področij našega planeta in sicer skozi puščavo Lut. Pogledali si še bomo mesto Bam in nato že zavili proti Z in sicer plan si je ogledati mesta Yazd, Shiraz, Isfahan in nato počasi nazaj proti SZ proti Turški meji.

Nekaj stvari, ki si jih imamo v načrtu ogledati (vir fotografij je splet):

V kolikor nam bodo bogovi naklonjeni nas čaka kakšnih 13-14 tisoč kilometrov novih poti. Del ekipe se planira vrniti domov z letalom, del ekipe (Matic in moja malenkost) pa mogoče še kam zavijeva.