J Italija (2014) – Vila Oplontis, Boscoreale

April 13, 2014
Posted in Potovanja
April 13, 2014 Andrej Pulko

Neapelj, Antični spomeniki

Villa Oplontis

Villa Poppaea je antična obmorska vila (villa maritima), ki se nahaja med Neapljem in Sorentom. Danes je znana pod imenom Villa Oplontis. Danes vila leži cca 10 m pod sedanjo višinsko koto terena. Vila se je nahajala v antičnem mestu Oplontis od koder tudi njeno ime.

Glede na zbrane dokaze se predvideva, da je bila vila v lasti cesarja Nerona oziroma njegove druge žene (Poppaea Sabina), kot njena rezidenca v času ko ni bivala v Rimu.

Po zbranih podatkih je vila služila kot model za nastajajoče obmorske rimske vile. V svoji zgodovini je doživela več rekonstrukcije. Eno večjih je doživela po potresu, ki je leta 62 n.št. prizadel celotno področje.

Ena izmed glavnih vlog oziroma nalog te impozantne obmorske vile je bilo gostiti in razvajati svoje goste. S svojim fizičnim prostorom kot s svojo dekoracijo je impresionirala še tako zahtevne obiskovalce.

Po kakšni minuti ali dveh naju je vila “pogoltnila”. Izgubila sva se znotraj množice soban, hodnikov, atrijev,… Sprva naju je prevzela velikost posameznih prostorov in prepletenost le teh. Počasi sva dobivala sliko celotnega objekta. Velikost je resnično impozantna. Opazovati sva začela igro svetlobe in senc. Prepletenost le teh še bolj povdari celotno členjenost in pestrost objekta kot arhitekturnega volumna.

Sedaj, ko sva nekako dojela in “sprejela” igro volumnov in prostorov, sva začela opazovati detajle. Menim, da je skoraj nemogoče dojeti obseg dela, ki je vložen v izgradnjo in finalizacijo takšnega objekta. Kot gradbenik znam kar precej dobro oceniti delo, ki je potrebno za izvedbo takšniega objekta in takšnih podrobnosti. Stotine kvadratnih metrov mozaik in fresk!

Kot sem omenil že v povezavi z Herculaneum, menim da danes obstaja zelo malo objektov, ki bi delovali tako skladno in hkrati na estetski in eleganten način prikazovali neverjetno bogastvo lastnikov. Več kot 2000 let po njenem nastanku nas še vedno navdaja s svojo neverjetno lepoto in ustvarjalnostjo.

Duh neverjetno bogate kulture veje iz prav vsakega delčka njene celote.

Hoja po več tisoč let starih mozaikih, dotikanje več tisoč let starih poslikav, napajanje ob notranjih fontanah,… dotik zgodovine. Super!

Boscoreale

Še pod vtisom vile Oplontis, sva si še ogledala podeželsko vilo oziroma kmetijo, kjer so pridelovali vino. Področje oziroma kraj Boscoreale je nekoliko odmaknjen od morja in leži v neposredni bližini Pompejev ter prav pod vznožjem Vezuva.

Ob prihodu sva ugotovila, da se tukaj ne nahaja zgolj omenjen objekt ampak celoten muzej, ki je posvečen življenju rimljanov v tistem obdobju. Kaj pomeni, če točka ni 100% turistična! Nikjer nikogar, samo prijazni uslužbenci. V miru si najprej ogledava muzej. Skozi nazorne ilustracije si mnogo lažje predstavljava okolje in življenje v tistem času. Dejansko je moral biti raj na zemlji (danes je to področje precej naseljeno, saj v Neaplju in okolici živi cca štiri milijone ljudi).

,