Kefalonija (2023)

January 20, 2024
January 20, 2024 Andrej Pulko

Kefalonija, prelepi otok na zahodni obali Grčije

Kefalonija in Itaka. Že leta sta v mojih mislih. Vse od obiska Lefkade pred kar nekaj leti, se mi je misel na Kefalonijo ter Itako vsake toliko prikradla pred oči. Kefalonijo sem vedno povezoval z zelo simpatičnim filmom o prepovedani ljubezni v času druge svetovne. O prelepi Pelagoniji, o vedno simpatičnem kapetanu Antoniju Corelliju ter seveda v glavni vlogi neizmerna lepota Kefalonije. Itako pa seveda z legendarnim Odisejem, junaku Trojanske vojne.

Pot na Kefalonijo se je zgodila popolnoma nepredvideno, popolnoma neplanirano. Bila je rezultat popolnoma ponesrečene poti na Bližnji vzhod. Dejstvo je, da sem si šel “lizat rane” na mojo tako ljubo Grčijo.

“Ko se zaljubiš, je to začasna norost. Izbruhne kot potres, nato pa se poleže. In ko se poleže, se moraš odločiti. Moraš ugotoviti, ali so se vaše korenine tako prepletle, da si ne moreš predstavljati, da bi se kdaj ločili. To je ljubezen. Ljubezen ni zadihanost, ni vznemirjenje, ni … Ljubezen sama je tisto, kar ostane, ko zaljubljenost izgori. ” (Iz filma Corellijeva mandolina)

KEFALONIJA – VRHUNCI

– Prelep razgiban relief otoka

– Kraji kot so: Fiskardo, Asos, Argostolio, Lixouri, …

– Odlično vino in hrana

– in seveda fantastični ljudje z izredno karizmo ter toplino

– …

O Kefaloniji

Kefalonija, največji otok v Jonskem morju, je zakladnica naravnih lepot in bogate kulture. Znamenita je po svojih dih jemajočih plažah, kot je Myrtos z njenim bleščečim belim peskom in turkizno vodo ter Melissani, z mističnim podzemnim jezerom, ki je dostopno s čolni. Njena dramatična gorska pokrajina in bogata vegetacija ponujajo priložnosti za pohodništvo in raziskovanje.

Kulturno srce otoka bije v Argostoliju, glavnem mestu, kjer pristaniška promenada oživi z lokalnimi trgovinami, kavarnami in restavracijami. Mestece Fiskardo je prav tako nepogrešljiv postanek z njegovimi barvitimi hišami in marinami, ki so priljubljene med jadralskimi navdušenci.

Kulinarično doživetje na Kefaloniji je pravo potovanje okusov, ki vključuje sveže morske sadeže, lokalno olivno olje, edinstven kefalonski sir “Kefalotyri” in vina Robola. Ne smemo pozabiti na tradicionalne slaščice, kot je mandolato.

Kefalonija je tudi otok z bogato zgodovino, ki sega v čas mitov in legend. To je otok, kjer lahko obiskovalci raziskujejo ostaline starodavnih mest, obiščejo venecijanske gradove in se sprehodijo skozi čas v muzejih.

S svojo kombinacijo osupljive narave, bogate zgodovine in kulture ter odlične kulinarike, Kefalonija ponuja nepozabno izkušnjo, ki zadovolji vsakega popotnika. Je destinacija, kjer lahko uživate v miru neokrnjene narave, se prepustite avanturam ali pa se preprosto sprostite ob obali in doživite pristno grško gostoljubnost.

Do Kefalonije je kar precej daleč. V kolikor se na pot opravite z avtom imate dve možnosti. Ali izberete klasično pot skozi Beograd in nato naprej do Severne Makedonija. Po prečkanju grške meje  pri Solunu obrnete proti zahodu in po nekaj več kot 1.500 kilometrih prispete na cilj.

Druga pot vodi preko Črne Gore ter Albanije. Tudi ta pot je dolga slabih 1.500 kilometrov. V kolikor ne želite prispeti popolnoma uničeni na cilj boste morali nekje ob poti prespati, kar smo storili tudi mi. V kolikor se boste odločili za pot preko Severne Makedonije, potem vam vsekakor priporočam spanje na Dojranu. Izredno lepo okolje, izredno ugodne cene ter predobro vino, ki lahko hitro postane vzrok za nekoliko kasnejši jutranji odhod kot je bil prvotno planiran. Ampak, naučite se prepustiti poti in vsemu kar vam ta pot prinese.

Torej po slabih dveh dneh vožnje smo že na trajektu in s pogledom na prelep arhipelag, ki ga tvorijo Lefkada, Kefalonija ter Itaka. Ta arhipelag predstavlja jadralski raj v tem delu Mediterana. S pivom v roki, Aisho ter Zorico ob sebi ter s pogledom na neskončno modrino se počasi prepuščam temu trenutku. Vse negativne izkušnje preteklih dni dajem na stran in si jih puščam za predelavo v dneh, ki so pred menoj.

Kaj nas je na Kefaloniji najbolj pritegnilo?

Mir, spokoj in neskončni sprehodi

Bivali smo na polotoku Paliki, na skrajni južni točki tega umirjenega dela Kefalonije. Polotok Paliki je znan po svojih čudovitih plažah, oljčnih nasadih in vinogradih. Resnici na ljubo, plaže na tem polotoku se ne morejo primerjati z ostalim delom Kefalonije, vendar,… Vendar mir, ki obdaja to področje, možnost neskončnih jutranjih sprehodov,… Doživljanje sončnih vzhodov, ki ob prvih sončnih žarkih pogrejejo tvoje telo,… In nikjer nikogar. Prav vsako jutro sem kot zadet opazoval mogočen relief vzhodnega ter osrednjega dela Kefalonije ter še malo dlje relief otoka Zakintos. Proti zahodu pa le morje, neskončno veliko morje. Le dovolj dobro poznavanje geografije mi je dalo vedet, da tam daleč na zahodu daleč onkraj obzorja pa nekje leži Sicilija.

Kdor si želi miru, uživanju v naravi, neskončnih sprehodih daleč od kakršnegakoli vrveža, skrajni južni del polotoka Paliki je absolutno prava izbira.

Neskončne vožnje po otoku

V kolikor je možno, podajte se na potovanje oziroma dopust izven turistične sezone. To pomeni ali junija ali septembra. Junija, so najlepše barve, zrak je še vedno čist, svež. Temperature so mnogo bolj prijetne in prav nikjer nobene gneče. Ko so takšni pogoji, lahko dan izkoristite od zore do mraka. Prav cel dan ste lahko aktivni, lahko raziskujete. Tudi sami poskusimo prav vsak dan izkoristiti 110%. Sedaj smo tukaj in sedaj imamo priložnost. Naš moto je: ležiš in počivaš lahko doma. Zima je več kot dovolj dolga za počivanje in lenarjenje, poletje pa živi na polno.

Tako smo tudi na Kefaloniji prav vsak dan ure in ure preživeli v vožnji in raziskovanju prav vsakega kotička tega raja na zemlji. In kaj nas je posebej navdušilo? Na cestah je bilo izredno malo vozil kar omogoča, da brez stresa iščete vse prelepe plaže tega otoka. Se ustavljate v času zamrznjenih vasicah in uživate ob kozarcu vina prav kjer vam srce poželi. Pričakate sončni zahod brez da gledate na uro,…. Ja, potovanje z lastnim avtom vam omogoča neverjetno svobodo  in neverjetno možnosti za katere ste drugače v večini meri prikrajšani.

Gurmanska pravljica po absolutno dostopnih cenah

Na Kefaloniji je kulinarično doživetje prava paleta okusov in arom, ki jih ponuja tradicionalna grška kuhinja. Domača hrana tukaj diši po svežih sestavinah, ki so pridelane neposredno na tem rodovitnem otoku. Posebej izstopajo morske jedi, kjer se okus sveže ulovljenih rib in morskih sadežev prepleta s prefinjenimi začimbami in oljčnim oljem.

Posebno mesto v srcu ljubiteljev hrane zavzemajo jedi iz žara, kjer se v soju ognja in dima rodijo neverjetno dobre mesne poslastice. Meso je sočno, skrbno začinjeno in pečeno do popolnosti, kar zadovolji tudi najbolj zahtevne gurmane.

Naša psička Aisha je bila vedno toplo sprejeta v restavracijah in gostilnah, kar je dokaz pristne gostoljubnosti Kefalonije. Več kot to, Aishi so pogosto pripravili najboljše kose mesa, kar je bil resnično lep dotik in dokaz, da so na Kefaloniji ljubitelji živali. Ta izjemna gostoljubnost in skrb za našo štirinožno spremljevalko je naredila naše kulinarično raziskovanje še bolj posebno.

Tako se je naša kulinarična avantura na Kefaloniji spremenila v pravo pravcato gurmansko pravljico, kjer so okusne jedi, čudovito vino in prijaznost do živali združeni v harmonično celoto.

V kolikor boste imeli možnost vam absolutno priporočamo obisk pri neverjetni ženski, fantastični taverni na vzhodu otoka v kraju Poros. Oglasite se v taverni na sami obali. V taverni To Korali, kjer vas bo postregel izključno ženski kolektiv. Še posebej boste dobrodošli, v kolikor je z vami vaš kosmatun. Tam smo bili deležni naravnost božanske hrane, vina in vsega kar gre zraven. Ampak seveda vse to ni vredno kaj dosti, v kolikor ne bi bili deležni neverjetne energije, ki jo odsevajo ljudje ki skrbijo za našo popolno izkušnjo.

Kaj reči za konec?

Kefalonija, otok, ki se zliva s svojo pokrajino v simfonijo naravne lepote in kulturnega bogastva, pusti v srcu vsakega obiskovalca neizbrisen pečat. S svojo “surovostjo” – dramatičnimi gorami, ki se strmo spuščajo v globoko modro morje, in gostimi gozdovi Kefalonija prebuja občutek spoštovanja in čudenja.

Njeni nadrealni odtenki modrine, od svetlo turkiznih do globokih indigo tonov, so kot slikarsko platno, na katerem se igrajo sončni žarki. Vsak zaliv in vsaka plaža pripovedujeta svojo zgodbo, od mirnih, skritih kotičkov do živahnih obalnih mestec.

Kulinarična dediščina otoka je prav tako edinstvena kot njegova narava. Vsak grižljaj tradicionalnih jedi in požirek domačega vina pripoveduje zgodbo o zemlji, morju in ljudeh, ki s skrbnostjo in ljubeznijo ohranjajo okuse svojih prednikov.

A kar Kefalonijo resnično loči, je prijaznost njenih domačinov. V vsakem pozdravu, nasmehu in pripravljeni mizi za obiskovalca se čuti pristna toplina in gostoljubnost. V svetu, kjer so hitenje in površnost pogosto v ospredju, Kefalonija ponuja oddih v ritmu srca, kjer se čas meri z doživetji in spomini.

Ko zapustimo ta čarobni otok, se zavedamo, da je Kefalonija več kot le destinacija; je čustveno potovanje, ki nas navdihuje in nas vedno znova vabi, da se vrnemo. In vedno bo del nas, del naših najlepših spominov.