Nazaré, Portugalska

December 12, 2021
December 12, 2021 Andrej Pulko

Nazaré, Portugalska

Nazaré leži nekje na polovici Portugalske gledano sever – jug in je iz tega razloga odlično izhodišče za raziskovanje osrednjega dela te prelepe dežele. Sami smo si ga izbrali delno iz tega razloga, delno pa iz razloga, da smo se vanj dejansko zaljubili že nekaj let nazaj. Prav za prav, smo se vanj zaljubili ob našem prvem obisku Portugalske.

Nekdanja ribiška vas se prehitro razvija v turistično mesto in s tem izgublja ogromno svojega šarma. Na tem mestu bi se vprašal: Kdaj nam je dovolj? Koliko moramo imeti, da si bomo rekli, ne potrebujem več? To velja tudi za Nazaré, kraj z neverjetno energijo, ki pa se bojim, da se bo počasi razblinila.

Nazaré, Portugalska
Nazaré, Portugalska

Nazaré je svetovno znan po deskanju na najvišjih valovih na svetu. Pred leti je bil dosežen rekord, ki meri le nekaj centimetrov manj kot surfanje na 30 m visokem valu. Si lahko to sploh predstavljate? Val visok za 4 povprečne družinske hiše! Sam si težko. Prisegel sem si, da nekega dne, ko se bo odvija Big wave challange, bom priletel in okusil vsaj delček te norije.

Razlog za nastanek izredno visokih valov leži pod morsko gladino. Tik pred obalo se kot lijak konča izredno globok kanjon, ki potisne ogromno maso vode na površje, kar rezultira v nastanku pošastnih valov. Nekdanja vasica ob znameniti plaži postaja vse preveč naseljen kraj. Vendar stari del na klifu okoli cerkve Gospe iz Nazareja je še vedno takšen kot je bil iz časa ribiške vasice. sami smo praktično vse večere preživljali na tem trgu s pogledom na divji Atlantik, ki se je penil pod nami.

Surferji, prepoznavna podoba Portugalske

Surferji, so kar ikona Portugalske. Portugalska premore dobrih 1.800 kilometrov obale, katere večji del pade na Atlanski del. Vsi vemo, da Atlantik ni ravno za ležerno čofotanje. Le redki in to resnično redki prostovoljno zaplavajo vanj. Tukaj so izvzeti surferji, ki v neoprenih kljubujejo mrzlemu Atlantiku. 

Hladnemu in nemirnemu Atlantiku se lahko zahvalimo, da je dobrih 1.000 kilometrov obale ostalo raj za navdušence neokrnjene narave. Zaradi navedenih lastnosti ni ravno priljubljena turistična destinacija za razvajene turiste in tako je praktično ves ostal na razpolago za drzne jezdece valov. Od severa do juga je obala prepletena s prelepimi plažami, ki so si našla zatočišče med strmimi klifi. 

Atlanska obala Portugalske
Atlanska obala Portugalske

Peniche

Portugalska in morje sta neločljiva. V to nerazdružljivo vez spada tudi Peniche. Peniche je eno največjih tradicionalnih ribiških pristanišč na Portugalskem in glavno atlantsko središče za pomorsko-turistične dejavnosti. Je pa tudi eden izmed centrov šol surfanja. Število surferjev, ki jih lahko opazite na plaži “Praia da Cova da Alfarroba” ali “Praia do Molhe Leste” ali kateri drugi plaži, ki obdaja ta polotok je prav neverjetno. Kakor hitro se znajdeš izven zgodovinskega središča Penichea hitro dobiš občutek, da so prav vsi nekako povezani s surfanjem.  V kolikor želite začutiti utrip adrenalina in norosti, ki je z njim povezan, morate vsekakor obiskati Peniche. Za vse ostale ostaja kilometre in kilometre samotnih plaž, ki so lahko dobesedno samo vaše.

Atlanska obala Portugalske
Atlanska obala Portugalske

Ali smo res prišli iz morja?

Vedno več se pojavlja teorij, ki nasprotujejo klasični evolucijski teoriji oziroma Darwinovem nauku. Vedno bolj ugotavljamo, da nekaj “ne štima”. Ena izmed “norih” teorij dopušča možnost, da smo prišli iz morja. Mogoče od tod moč morja, ki na nas deluje naravnost hipnotično. Vsaj name že. Prav neverjetno je, kako se nikakor ne morem naveličati zrenja v točko, kjer se nebo in morje prepleteta v nezdružljivo eno.  Ali vse to izhaja iz nepopisne potrebe po svobodi? Po duši, ki si ne želi biti ujeta znotraj mej, ki mu jih določa racio vzgojen od brezhibnega družbenega sistema? Ne vem. Vem le, da me stik z morjem osvobaja vseh bremen in dvomov, ki se nabirajo v meni skozi leto.

,