Potovanje v Bolu (Turčija) (2)

November 9, 2013
Posted in Potovanja
November 9, 2013 Andrej Pulko

Obisk Ankare in prelepega parka Yedigöller

Partnerji, počasi že prijatelji so pripravili še eno presenečanje za nas. Obisk parlamenta. Parlament lahko bolj ali manj obišče vsakdo, vendar mi smo bili deležni pozornosti, ki so je deležni le povabljeni. Povabljeni smo bili s strani predstavnika vlade. S tem smo dobili možnost ogleda prostorov, ki so za ostale zaprti, kot tudi kosili smo v jedilnici parlamenta skupaj s parlamentarci. To je v Turčiji zelo velika čast.

Vstop v parlament je vse prej kot enostaven. Že od doma smo morali poslati kopije dokumentov. Pred vstopom je potekalo temeljito preverjanje. Temeljito in to zelo temeljito so nas preverili vsaj pet krat preden smo smeli vstopiti. Pregled z detektorji, z rentgenom, osebni pregled,…. Ko smo vse to opravili smo šele smeli naprej.

Parlament kot tudi ljudje v parlamentu izdajajo ponos naroda. Ponos na svojo državo kot tudi na svojo zgodovino. Ves čas se meša ponos z gostoljubnostjo, moč z nasmehom gresta z roko v roki. Ta kontrast je viden povsod po Turčiji in to na različnih področjih. Nikakor se ne moremo otresti primerjav z nami oziroma našim okoljem. Sam sem mnenja, da se tako različnih okolij ne da primerjati kar tako. Kot bi želel med vožnjo mimo jezera prešteti ribe v njem.

Nacionalni park Yedigöller

Danes smo obiskali nacionalni park Yedigöller. Že sama vožnja do tja je bila pravo doživetje. Za malo več kot 40 km smo porabili skoraj štiri ure. Za ljudi s slabim srcem priporočam, da ne sedijo ob oknu, če pa že sedijo naj nikakor ne gledajo navzdol!

Ugašajoče življenje zaživi v najlepših barvah. Mogoče ve nekaj več.

Nacionalni park Yedigöller, znan tudi kot Sedem Jezer, je ena izmed naravnih znamenitosti Turčije, ki očara vsakogar, ki išče mir in stik z naravo. Nahaja se v provinci Bolu, približno 3 ure vožnje od Istanbula, in je priljubljena destinacija za ljubitelje narave, pohodnike ter fotografe.

Ime “Yedigöller” dobesedno pomeni “sedem jezer”, kar je tudi glavna značilnost parka. Jezera so med seboj povezana z majhnimi potoki in slapovi ter ležijo na različnih nadmorskih višinah, kar ustvarja edinstvene in slikovite prizore. Jezera so: Büyükgöl, Seringöl, Nazlıgöl, Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl in Deringöl.

Park je znan po svoji osupljivi jesenski paleti, ko se listje dreves obarva v žive odtenke rdeče, oranžne in rumene. Poleg tega park nudi dom različnim vrstam divjih živali, kot so medvedi, volkovi, lisice in številne vrste ptic, kar daje obiskovalcem možnost opazovanja divjih živali v njihovem naravnem okolju.

Najboljši čas za obisk Yedigöllerja je od sredine oktobra do začetka novembra, ko je jesensko listje na vrhuncu svoje lepote. Vendar pa park ponuja različne lepote skozi vse letne čase, od zelene pomladi, preko poletne svežine do zasnežene zime, kar ga naredi za odlično destinacijo skozi celo leto.

Nacionalni park Yedigöller je resnično čudovit košček narave, ki ponuja umirjen beg od hitrega tempa sodobnega življenja in priložnost, da se poglobimo v lepote, ki jih ponuja turška pokrajina.