Romunija (1) (2012)

August 5, 2012
Posted in Potovanja
August 5, 2012 Andrej Pulko

Gradovi Romunije, Hunedoara

… ena izmed legend na gradu, govori o vodnjak, ki stoji na notranjem dvorišču. Govori, da so gospodarji treh ujetih Turkov, Turkom obljubili svobodo v kolikor skopljejo vodnjak do vode. Turki so resnično po 15 letih mukotrpnega dela in 30 m globine prišli do vode. Toda po opravljenem delu gospodarji niso želeli izpolniti svoje obljube. V bližini vodnjaka je napis, ki pravi: “Morda imate vodo, vendar težko da imate dušo”. Govori se, da so to zapisali turški ujetniki.

Tako, prvi ogled romunskih gradov je za nami. Malo smo si oddahnili, saj se prvi dan v Romuniji nagiba proti koncu in vse se odvija bolj ali manj v okviru planirane poti. Po odhodu iz Hunedoare zavijemo proti JV. Počasi zapuščamo pokrajino Banat in se gibamo na meji med Vlaško in Transilvanijo. Vse bolj so pred nami gozdovi, gorski grebeni in divja pokrajina.

Proti gozdovom Transilvanije

Počasi se po dolini vzpenjamo. Naš naslednji cilj oziroma mesto prenočevanja je jezero Vidra Lake. Jezero leži sredi nepreglednih gozdov na višini 1400 m. Po pokrajini nas je vodila dokaj lepa cesta, ki je na mestih bila poškodovana od plazov. Počasi smo se prebijali naprej. Hitreje kot je izginjala pot pod nami, je izginjal dan in dan se je hitro začel prevešati v noč. Okoli nas pa samo vršaci in gozdovi. Tik pred nočjo smo se odločili, da se vsaj najemo, če že ne vemo kako bo s spanjem. Ustavimo na enem izmed ovinkov in redkih prostih kotičkov in na hitro postavimo priročno kuhinjo, kjer si na hitro pogrejemo hrano.

Med pripravo hrane sem sam s fotoaparatom v roki občudoval prizore skozi objektiv. Nepregledna divjina, ki se pogreza v noč in meglo, kot drobne lučke pa gori tisoč tabornih ognjev. Kot, da smo skočili v neki drugi čas.

Prelep grad v Hunedoari, Romunija
Prelep grad v Hunedoari, Romunija

Grad Poenari, eno izmed prekletih mest

V dopoldanskih urah smo prispeli do vznožja hriba oziroma planine, na kateri stoji trdnjava Poenari.  Sonce je že neusmiljeno pripekalo, ko smo iz avta vleki opremo in se ozirali proti pečini, na kateri je stala legendarna trdnjava.

Grad Poenari, dejanski grad grofa Drakule
Grad Poenari, dejanski grad grofa Drakule

Po kratkem posvetu smo se dogovorili, da greva z Maticem na trdnjavo, ženske pa bodo opazovale in občudovale utrdbo od spodaj. Tudi OK.

Trdnjava Poenari še danes velja za eno izmed najbolj prekletih mest na svetu. V začetku 13. stoletja so jo začeli graditi vladarji Vlaške. V 14. stoletju je bila trdnjava najpomembnejša utrdba vladarja Basarbije. V naslednjih desetletjih je trdnjava več krat zamenjala lastnike in na koncu je bila zapuščena in ostala v ruševinah. V 15. stoletju je njen velik potencial in strateško lego prepoznal Vlad Tepeš. Vlad Tepeš je trdnjavo obnovil, utrdil njene temelje s čimer je ta trdnjava postala ena izmed najpomembnejših utrdb tega vladarja.

Tako se hrabro z Maticem odpraviva na pot strmo navzgor. Kar hitro ugotoviva, da je celotna pot speljana po gozdu in neskončno mnogih stopnicah. Je pa pot izredno lepa, saj se vije med drevesi v okrilju bukovega gozda in v prijetni senci. Tako počasi grizeva kolena in se prebijava na vrh. Pot se vije po izredno strmi vzpetini. Ves čas mi misli bežijo k razmišljanju kako pri vragu so spravili ves material na vrh vzpetine. Kakšno garanje je bilo to.

O tem tudi priča legenda, da je v bistvu bila izgradnja gradu kazen za okoliške prebivalce, ki so bili nepokorni lokalnemu vladarju. Kazen pa jim je naložil kdo drug kot Vlad Tepeš (Drakula).

Po slabi uri se prebijeva na vrh in opraviva ogled utrdbe. Ko opravljava obvezni “photo shooting” naju iza hrbta presenetita Zorica in Marija. Vso spoštovanje! Do utrdbe vodi namreč 1480 stopnic.

Južni Karpati predstavljajo najlepši del Karpatov. Imenujejo jih tudi Romunske Alpe. Najvišji vrh je vrh Moldoveanu visok 2544 m. Pot skozi planine – Transfagarasan povezuje Transilvanijo in Muntenijo je skupaj dolga 92 kilometrov in velja za najlepšo v celotni Romuniji in eno najlepših v Evropi. Celotna trasa ima 27 viaduktov in mostov kot tudi najdaljši tunel v Romuniji. Pot je praviloma prevozna od julija do septembra.

Ene izmed največjih znamenitosti planin Fagaras sta jezero in jez Vidraru kot tudi trdnjava Poenari. Jez je eden največjih v Evropi. Višina jezu je 166 metrov.

,