Youtube
Archives
Potovanja

Škotska, Irska – pogled od zgoraj

on
December 18, 2019

Uporabnost drona na potovanju

Verjetno ni osebe, ki ne bi bila očarana nad posnetki, ki nam jih omogoča sodobna tehnologija. Predvsem v kolikor vzamemo v zakup, da je ta tehnologija cenovno praktično dostopna že vsakomur. Tukaj predvsem mislim na drone, ki so postali že nekaj povsem vsakdanjega.

V tej objavi bom po slabem letu dni uporabe drona poskusil v nekaj stavkih opisati lastne izkušnje. Dron sem imel s seboj na zadnjih treh potovanjih in sicer na jug Italije (Kalabrija, Sicilija, Pulija) nato sem ga imel pri sebi v Romuniji in Moldaviji in sedaj na Otoku. Ne bom vam razlagal kaj se sme in kaj ne in kje se sme in kje ne. Vse to lahko preberete na spletu.

Droni, ki so namenjeni za fotografiranje ali snemanje so že tako kompaktnih dimenzij, da s svojo težo in velikostjo ne predstavljajo velike ovire. Skupaj z rezervnimi baterijami, kontrolno enoto in dronom smo nekje pri kakšnem dobrem kilogramu. Velikost paketa pa nekje pri DSLR aparatu s srednjim objektivom. V kolikor potujemo z avtom je to zanemarljivo malo. Sam ga nosim kar v malo večjem nahrbtniku za foto opremo, tako da imam vso tehnično opremo na enem mestu. Velika prednost je, da zgrabiš en večji nahrbtnik in imaš vedno vse pri roki.

Slabost pa je njegova precejšnja velikost in kar neka teža. Prednost je tudi, da imaš na očeh le eno stvar, katero veš da boš pazil “z lastnim življenjem”.

ZA

 • Pogled na pokrajino iz tretje dimenzije
 • Ogled točk, ki so drugače nedostopni
 • Prikaz dogajanja iz oči tretje osebe
 • Neskončno možnosti pri ustvarjanju

PROTI

 • Zelo odvisni od vremena – večji del časa ni možno letet
 • Vzame ogromno časa
 • Snemanje z dronom je zelo zahtevno glede na lego sonca
 • Vedno dokaj velika verjetnost strmoglavljenja
 • Vedno rahel stres zaradi možnosti izgube / poškodbe drona
 • Ogromno intereferenc v zraku – težave pri kontroli
 • Snemanje na glavnih turistični točkah ni dovoljeno
 • Zamudno in zelo pogosto polnjenje baterij

Vsekakor je dron postal moj neločljiv sopotnik. Zraven dveh DSLR-jev in 3-4 objektivov je postal obvezen del opreme. Vendar sem spoznal, da na klasičnih overland potovanjih, ne smeš biti preveč fokusiran nanj. Je bolj za popestritev in ni nekaj “nujnega”. Zakaj? Ker vzame ogromno časa. Ker je velika verjetnost da boš z njim le redko poletel. V kolikor ni dežja ali vetra, pa je velika verjetnost da si na tesno s časom. Pri fotografiji vzameš aparat, fotografiraš in greš. Vse skupaj vzamemo minuto ali dve. Z dronom je to takoj 30-40 minut. In teh 30-40 minut se čez dan ali potovanje nabere. 

Naslednja skrb je polnjenje baterij. Imeti baterije vedno polne je kar velik izziv. Precej lažje je če spiš v hotelu, potem lahko v miru ponoči polniš baterije. Malo težje je v kolikor noči preživljaš v šotoru. Še huje pa je v kolikor potuješ z nahrbtnikom na ramenih in spiš v šotoru. Skratka z dronom je kar nekaj dela. 

Kljub vsemu navedenemu, so možnosti oziroma pogledi, ki jih lahko pričaraš s pomočjo drona, sebi in drugim, prav neverjetne. Sam sem popolnoma navdušen nad njim. Vsekakor pa priporočam in svetujem, da v delo z dronom vključite še svojega sopotnika. Le ta lahko ogormno pripomore k hitrejšemu in bistveno manj stresnemu opravljanju z njim.

Sanjam o dnevih oziroma sanjam o potovanju, kjer bi imel obilo časa samo za snemanje z dronom. Vozil, planiral pot, postavljal kamp,… Vse to bi nekdo drug. Sam pa bi le užival ob neskončnem snemanju in zlivanju z okoljem.

TAGS
RELATED POSTS