Država izrednih kontrastov

May 21, 2017
Posted in Potovanja
May 21, 2017 Andrej Pulko

Albanija

Albanija, država na jugu Balkana, še ne dolgo nazaj prispodoba zlorabljene ideologije. Še kakšnih deset let nazaj, je le redko komu padlo na misel, da bi so odpravil med “šiptarje”. Kljub temu, da je danes država resna kandidatka za vstop v Evropsko unijo, je verjetno redek posameznik, ki bi Albanijo enakopravno sprejel v našo elitno druščino.

Ja, če se vrnem k “šiptarjem”. Albanci sebe ponosno imenujejo Shqipëri. Tako da s tem nazivom jih ravno ne boste užalili. 

V kolikor prihajate v Albanijo iz Črne Gore, vam vsekakor priporočam smer iz Podgorice proti Skadru. Cesta je odlična, mejni organi tudi, le na črnogorski strani pazite, da ustavite vozilo ob talni oznaki STOP in počakate, da vam policist dovoli dalje. Prav alergični so na “nedisciplino”. V kolikor iščete kamp, vam vsekakor priporočam kamp kakšnih 10 km pred Skadrom ob sami obali Skaderskega jezera. Kar nekaj krat sem že kampiral v tem izredno lepo urejenem kampu na sami obali jezera. Lastniki in osebje je odlično, cena pa prav neverjetno nizka. Sončni zahodi na njihovi plaži pa bolj podobni kakšnemu tropskemu raju, kot pa jezeru v Albaniji.

Dolina Thethi, raj na Zemlji - proti skritim kotickom
Dolina Thethi, raj na Zemlji - proti skritim kotickom

Pozno zvečer prispemo v kamp. Ne da bi ugasnil avto, se odpravim v recepcijo, kjer me čaka znan obraz. Kar presenečen sem, kjer me mlado dekle v vlogi upravitelja, pozdravi kot starega znanca. Zatrdi mi, da se me spomni iz prejšnih let. Kar malo mi zraste ego in samozavest. Drugi stavek me še bolj preseneti. Kampiranje bo zastonj, v kolikor boste le zdržali se sliši z njenih ust. Kar malo šokiran jo poslušam dalje. Pojasnjuje mi, da ta in naslednji večer je njihov kamp končni cilj skupine mladih Poljakov, ki imajo izziv prištopati v dveh dneh do Albanije. Seveda pa jih na cilju, torej našem kampu, čaka nepozabna žurka. 

Ni problema, ji zagotovim. Zase sem prepričan, nisem pa prepričan, kako bo naša Aisha, zdržala Beach party do jutranjih ur, vsega nekaj metrov od naših šotorjev. Bilo je odlično. Muzika nažigala do zore, prekinili so jih le tu in tam karaoke v najrazličnejših jezikih, tako da sem kar prepričan, da je šlo za internacionalno akcijo.

Na tem mestu bi izrekel pohvalo vsem udeležencem party-a, saj je bilo njihovo obnašanje vzorno. Tako da starši, v kolikor berete ta prispevek, so še mladi, ki se zabavajo na polno, ampak absolutno po vseh merilih lepega obnašanja.

Več Albancev živi zunaj Albanije kot v njej;

 

V času prejšnjega režima je bilo v Albaniji več kot 750.000 bunkerjev;

 

Pod vodstvom Enverja Hoxhe se je Albanija leta 1967 kot prva država na svetu deklarirala kot ateistična država;

 

Med letom 1968 in 1978 je bil edini zaveznik Albanije Kitajska. Do leta 1991 je bila Albanija bolj izolirana kot Severna Koreja.

Obale južne Albanije
Obale južne Albanije

V tretje dolina Theth in offroad na 110% 

Ni doživetja prave Albanije brez obiska njihovih gora. Tako smo seveda tudi mi izkoristili bližino dolino Theth, do katere vodi ena izmed bolj ekstremnih voženj, ki jih doživite na stari celini. Ne samo, da je vožnja skrajno ekstremna in nevarna, hkrati ponuja prelepe poglede po planinskih vršacih in strmih dolinah. Brez resnega terenca, vam vsekakor ne priporočam te poti.

Vožnja do doline in še naprej do naravnega bisera Blue eye in nato vrnitev vzame bolj ali manj cel dan. V kolikor ste opremljeni s šotorjem, brez skrbi prespite v dolini. Ravno tako, pa se ob samem vstopu v dolino ponuja kar nekaj možnosti za spanje v hišah domačinov, ki so le te spremenili v manjše Guesthouse. Iz doline vodi tudi treking pot do doline Valbona, ki je ravno tako biser narave.

V okolici mesta Përmet
V okolici mesta Përmet

Na jugu

Že oguljena fraza pravi, da ima vsak sever svoj jug. Sicer je to zelo dvoumna trditev, saj bi si upal trditi, da bolj ali manj jug povezujemo z dnevi, ki se nam vrežejo v spomin in ki si jih tako radi obujamo v spomin. Vsaj pri meni je tako.

Albanijo sem kar nekaj krat prevozil po dolgem in počez in zelo težko bi trdil ali pa sploh ne, da je jug manj razvit ali celo bolj reven kot sever. Jug se ponaša z neverjetno lepo obalo, ki se lahko vsaj kosa če celo ne kaj več, z svetovno znano Amalfiteansko obalo v južni Italiji. Na tem mestu se opravičujem vsem priseženim zagovornikom Lepe naše, ampak …. no comment.

Jug Albanije pa nima le čudovite obale, ampak ima tudi prelepa mesta kot so Berat, Gjirokaster in noro naravo v okolici mesta Permet. Na jugu se za vsakogar nekaj najde. Zjutraj grizenje kolen in smučanje, opoldan kopanje na najlepših plažah Balkana, zvečer pa Indiana Jones na arheološkem najdbišču Butrinit. In vse to v radiju manj kot 100 km!!!

,

Leave a Reply