Youtube
Archives
Potovanja Zgodbe s potovanj

Fatima, Obidos, Alcobaça,…

on
February 13, 2022

Óbidos, biser srednjeveške arhitekture

Kot sem omenil v predhodni objavi, smo se namestili v osrednjem delu Portugalske z razlogom. Seveda je eden izmed ralogov Nazare. Drugi razlog je odlično izhodišče za raziskovanje kulturno zgodovinske in verske zapuščine izredne Portugalske. Eden izmed teh biserov je Óbidos.

Óbidos je eno najbolj slikovitih in dobro ohranjenih srednjeveških mesta na Portugalskem. Nahaja se precej blizu glavnega mesta Lizbone. Na vzpetini blizu atlantske obale je imel Óbidos strateški pomen. Naseljen je bil že pred prihodom Rimljanov na Pirenejski polotok. Mesto je zacvetelo, potem ko si ga je za svojega izbrala kraljeva družina. Kralj Dinis ga je v 13. stoletju ponudil svoji ženi, kraljici Isabel. tako je postal del Casa das Rainhas (kraljičinega posestva). 

ap_2021_P_c_0047

Óbidos, z imenom, ki izhaja iz latinskega oppidum, kar pomeni mesto z obzidjem, se ikonični zidovi njegovega zgodovinskega središča zdijo kot privid zaradi kontrasta, ki ga ustvarja na ozemlju, ki ga obdaja. Čeprav ni edino obzidano mesto v državi, Óbidos še vedno izstopa po svoji velikosti in lepoti. Zaradi svojevrstne strukture in zlahka prepoznavne lepote je Óbidos vključen v sedem čudes Portugalske.

Samo zavedanje, da hodite po ulicah, vzbuja vesele in osupljive občutke. Nemogoče je, da vas ne bi osupnilo vso to cvetje, ki krasoti praktično vsak balkon, vsak vhod. Praktično vsaka hiša ima dekoracijo, ki jo dela nekaj posebnega. Tipične portugalske barve se skozi dovolj velike in hkrati dovolj majhne fasadne okraske kažejo na vsaki hiši in izstopajo v modri, rdeči in seveda najbolj tipični rumeni barvi. Ko tako očarani hodite po kamnitih ulicah polnih arhitekturnega bogastva, ne morete mimo dejstva o neizmerno bogati zgodovini tega prelepega kraja. Lahko razmišljate o zgodovini, ki postavlja svoj odtis, zahvaljujoč sledem gotike, renesanse in baroka v prav vsakem kotičku. 

Samostan Batalha in Alcobaça

Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça (samostan Alcobaça) je za mnoge glavni razlog za obisk Alcobaçe. UNESCO ga je umestil med svetovno kulturno dediščino.

Leta 1153 ga je ustanovil prvi portugalski kralj, Afonso Henriques. Ustanovil ga je na podlagi zaobljube, ki jo je dal San Bernardu, potem ko je leta 1147 prevzel Santarém od Mavrov. Ko je bil zgrajen, je kralj predal tako samostan kot okoliško posest menihom. 

Samostan je bil končan leta 1178, vendar se menihi niso vselili vse do leta 1223, ko je samostan postal ena najbogatejših in najmogočnejših opatij na Portugalskem. Ustno izročilo pravi, da je takrat v samostanu živelo 999 menihov in da so se maše obhajale nenehno brez premora.

Nekateri menihi so se v 13. stoletju preusmerili iz kmetijstva na šolstvo. Veliko premoženje je menihom omogočalo nenehno večanje in posodabljanje samostana glede na tendence časa. V 17. stoletju se je med menihi pričela razvijati ljubezen do ustvarjanja z keramiko, lesom ter ljubezen do kiparstva. 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT