Korzika – Porto Vecchio, Bonifacio

November 12, 2020
November 12, 2020 Andrej Pulko

Jug Korzike

Pred nami je še zadnji del trilogije imenovan Korzika. Prva dva dela sta bila več kot uspešna. Na podlagi prvih dveh, sploh ne dvomimo, da bo tudi zadnji del odličen. Kamp smo postavili v neposrednji bližini Porto Vecchia, ki je mestece na jugovzhodni obali Korzike. Porto Vecchio slovi po prelepih peščenih plažah kot tudi fantastični veduti, ki jo soustvarjajo prelepe gore v ozadju. Spoj prelepega morja, čudovitih peščenih plaž in le nekaj kilometrov oddaljene legendarne GR20 je recept za noro preživljanje aktivnega dopusta.

Tudi mi smo šli po tej poti. Tukaj mislim predvsem aktivni dopust. Iz dneva v dan smo prelagali dan, ko bomo zgolj poležavali na plaži, se namakali v prečudovitem morju in gubali čelo le v skrbi po hladnem pivu. 

Plaže južne Korzike

Cucuruzzu

Leta 1959 je arheolog Roger Grosjean, odkril arheološko najdišče Cucuruzzu. Najdišče razkriva arhitekturne ostanke bronaste dobe. Casteddu Cucuruzzu je vas iz bronaste dobe (med 2200 in 800 pred Kristusom). Med obiskom si na začetku predstavljajte utrjeno vas iz bronaste dobe, kjer je skupina ljudi zagotovo živela pod vodstvom plemenskega poglavarja. Človek vidi mojstrstvo gradbenih tehnik in obstoj družbene organizacije, saj je notranjost izjemno dobro urejena. Tam so našli predmete vsakdanjega življenja (mletje moke, lončarstvo …). Ogledati si jih je mogoče v muzeju Alta Rocca v Levieju. Znano je, da je Casteddu de Cucuruzzu najstarejši del najdišča (približno leta 1800 pred Kristusom). Ta impozantna konstrukcija (8 m v premeru in 5 m v višino) je imela prvo stopnjo, katere uporaba še vedno ni znana. Edino, kar lahko opazimo, je njegova podobnost z arhitekturo istega obdobja na Sardiniji.

Pot do najdišča vodi skozi gozd, ki je prepleten s tisočletja starimi potmi. Poti so na mestih vrezala sledi globoko v relief. Že sam sprehod med drevesi in ogromnimi balvani je doživetje. Kaj šele, ko se naenkrat pred teboj pojavi kamnito mesto, kot iz kakšnega filma o Indiani Jones-u.  Še toliko bolj smo “padli noter”, saj smo le tu in tam srečali še kakšno drugo radovedno dušo.

Cucuruzzu, arheološko najdbišče

Bonifacio in pot na Sardinijo

Bonifacio, ki leži na podstavku iz apnenca, je eno najbolj spektakularnih mest v Sredozemlju. Zdi se, da se zidovi utrdbe in starega mesta nemoteno dvigajo iz strmih pečin, ki so jih oblikovali veter in valovi. Dostop v zaliv, širok približno le 100 metrov, tvori naravno živahno pristanišče. Leži le 12 kilometrov od Sardinije in je po vzdušju izrazito bolj italijansko kot francosko in ima celo svoje narečje, ki temelji na ligurski italijanščini.

Odhod na Sardinijo

Na Korziko smo prišli na skrajnem severu in jo zapuščamo na skrajnem jugu. V relativno kratkem času, v 12 dneh, smo uspeli videti ogromno. Seveda je ostalo ogromno še za naslednjič, ampak videli smo več kot dovolj, da lahko brez zadržkov rečemo, da je Korzika fantastičen otok. Absoluten raj za adrenalinske in outdoor navdušence. Spoznanje, da je od Slovenije oddaljen le dobrih 6-7 ur vožnje in dodatne 4 s trajektom, ga dela skoraj že neustavljivo privlačnega. 

Sami smo že sklenili, da se v kratkem vrnemo. Absolutna želja je, da prehodimo vsaj del GR20 legendarne treking poti. 

Le še trajekt in kratka plovba in že bomo stopili na otok velikanov. Ali bomo uspeli najti njihove sledi?

,

Leave a Reply