Youtube
Instagram
Instagram has returned invalid data.

Follow Me!

Archives
Potovanja

Med nebom in zemljo – Kirgizija

on
November 20, 2018

Kirgizija, dežela gora

Gorski grebeni pokriti s snegom izginjajo daleč nad oblaki. So kot mogočni čuvaji, ki budno pazijo na premikajoče se majhne pikice na njihovih pobočjih. Te majhne pikice so črede in njihovi pastirje. Le ti dan za dnem kljubujejo vetrovom, ki kakor v pokrajino tako tudi na njihove obraze, rišejo globoke brazde. Odtis časa je tukaj še toliko močnejši. Brazde v pokrajini gladijo zelena polja. Brazde na obrazih gladi nasmeh. Vse skupaj pa nemo opazujejo gospodarji neba. Le tu in tam njihov krik ostro zareže v planinski zrak in kakor hitra senca opozori na njihovo prisotnost.

Kirgizija, na meji s Tajikistanom
Kirgizija, na meji s Tajikistanom

Tien Shan ali Nebeške gore

Kirgizija ali Kirgizistan je dežela približno 10 x večja od Slovenije in ima vsega 5 milijonov prebivalcev. Več kot 50% države leži na nadmorski višini višji od 3000 m. Je dežela razpeta med dve veliki gorski verigi. Razpeta med gorovji Tien Shan ali Nebeške gore in Pamir. Ti dve gorovji  sta neločljivo povezani z zgodovino, kulturo in življenjem Kirgizije.

Kirgizistan je dežela, katera odmaknjenost od morij je navječja na svetu. V smeri vzhod – zahod meri dobrih 800 km. V njej se nahaja kar 30 vrhov, katerih višina presega 6000 m. Najvišja gora je z 7.439 m Vrh zmage ali Pik Pobedy.

Njeno največje bogastvo je voda. Med drugim si lasti druge največje visokogorsko jezero na svetu, katero leži na višini 1600 m in je dolgo dobrih 180 km.

  • 80% dežele predstavlja gorovje Tian Shan
  • 7.439 m – najvišji vrh, Vrh zmage ali Pik Pobedy
  • Issyk-kul,  za Titicaco drugo največje visokogorsko jezero na svetu
  • v državi se nahaja več kot 8000 ledenikov
Kirgizija, jezero Song-Kul
Kirgizija, jezero Song-Kul

Med nebom in zemljo

Dežela dejansko leži med nebom in zemljo. Eden izmed razlog za to trditev je v dejstvu, da se moraš kar potrudit, da najdeš kotiček v Kirgizistanu, kjer se lahko spustiš na nam domačo nadmorsko višino. Seveda se najdejo tudi takšni predeli, a dejstvo je, da je sigurno med najbolj goratimi deželami tega sveta. Če sem iskren, nisem ravno neki strasten oboževalec visokogorij. Oziroma bolj pravilno bi bilo reči, da nisem strasten oboževalec osvajanja planinskih vrhov. Saj ne da mi niso všeč. Saj ne, da jih skozi prizmo fotoaparata in tudi brez njega ne občudujem. Seveda jih. Ravno tako začarano strmim v to čudo narave, kot večina izmed nas. Le naš oziroma moj način potovanj mi ne dopušča tovrstnih podvigov.

Z zgoraj navedenim naslovom sem mislil predvsem nekaj drugega. Želel sem povedati, da v kolikor obstaja čakalnica oziroma predsoba za vstop v skrivnostno Shambalo ali kakšno drugo nebeško kraljestvo, je ta dežela eden izmed zelo resnih kandidatov. Kaj pa če ime Tian Shan ali Nebeške gore ni le poetično ime? Kaj pa če to nebeško kraljestvo ni dostopno le izbrancem. Kaj pa če je mitska Shambala dostopna prav vsem?

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT